• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Mustafa Tekin: Eğitimde Eksik Olan

Mustafa Tekin: Eğitimde Eksik Olan
30 yıla yaklaşan eğitimcilik hayatımda iyi bir tecrübe kazandığımı düşünüyorum. Hiç şüphesiz bu konuda yıl arttıkça tecrübeler de artabiliyor.

Öğrenme ve tecrübeye daha çok ihtiyacım olduğunu da düşünüyorum. Açıkçası kendimi hep talebe hissetmişimdir.

Arkadaşlarla geçenlerde konuşurken, bürokraside görevli birisi Avrupa'daki hatta dünyadaki bazı ülkelerin eğitimlerini de incelediğini ve aslında hiçbirisinin de çok iyi durumda olmadığını söyledi. Doğrusu ben eğitim konusunda dünya ölçeğinde geçmişe nazaran zafiyetler gözlemlemişsem de, bu kadar kesin bir yargı ile konuşamam. Üstelik olgusal bazı durumlar bu arkadaşımızın yargısı ile de çelişiyor. Çünkü en azından bazı ülkelerin eğitimleri ve üniversite kurumları başarılarını korumaya devam ediyorlar ve ülkeye de bir katkı sunuyorlar.

Doğrusu o arkadaşın sözüne bakarak, “diğer ülkeler de kötüymüş” diyerek içimi rahatlatacak değilim. Zira temel sorumuz ortada cevaplandırılmayı beklemektedir: “Eğitim sistemimizdeki temel problem nedir?” Doğrusu ben bu soruyu bu yazımda eğitim kurumları, bilgi elde etme, sınavlar gibi nispeten daha teknik konular üzerinden cevaplandırmayacağım. Toplumda nitelikli insan unsuru yetiştirme ve topluma sağlanan katma değerler açısından ele alacağım.

Lisenin bir kısmını Almanya'da okumuş bir Türk öğrencim, Almanya'daki bazı uygulamaları bana anlatmıştı. Sabahleyin okula gelince sırayla görevli olan öğrenciler her gün okul bahçesinde mıntıka temizliği yapıyorlar. Böylece öğrenciler hem yere bir şey atmamak gerektiğini pratik olarak anlıyorlar, hem de çevrelerine dikkat etmeye başlıyorlar. Sıra kendisine gelince başkasının attığı poşeti, şişeyi toplayan kişi, artık daha dikkatli olmaya başlıyor ve sosyal kontrol oluşuyor.

Tam da bu sebeple, yetişkin olunca bu sosyal kontrol ağları ile ülke daha düzenli olabiliyor. Zira Almanya gibi ülkelerde, eğer yanlış bir hareket yaparsanız (yanlış araba parkı, çöp dökme, gürültü vb.) hemen diğer vatandaşlar bunu bir şikayet konusu yaparlar. Dolayısıyla düzen işler.

Ben İngiltere'de akademik çalışma yaparken, bu konuda çok örneklere şahit olmuştum. Her şeyden önce arabalar sokaklarda park için belirtilen çizgilerin sınırları dışına bile çıkmazlar. Şişe, kağıt ve çöplerin toplandığı günler ayrıdır. Herkes de çöplerini ve kağıtlarını belirtilen saatlerde ve yerlere dökmeden çıkarırdı.

Devamı: http://www.yenisoz.com.tr/egitimde-eksik-olan-makale-34097

Bu haber toplam 653 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim