• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Prof. Dr. Namık Açıkgöz: Güncelleme mi, resetlememi, format atma mı?

Prof. Dr. Namık Açıkgöz: Güncelleme mi, resetlememi, format atma mı?
Sayın Cumhurbaşkanımız bi “dinde güncelleme” dedi; gene ortalık karıştı. Taraftarlar da muhalifler de ortaya çıkan tartışma ortamından heybesini doldurmaya çalışıyor.

Mesele, bu tartışmadan çıkar sağlamak olmamalıdır.

Birkaç mühim gerçek var:

  1. İslamiyet yeni kuşaklara yeteri kadar etkili anlatılmıyor!...
  2. İslam adına yapılan popüler konuşmalarda üslup yerlerde sürünüyor
  3. İslam adına konuştuğunu zannedenlerin bazıları, toplumsal gerçeklikten çok uzak

Bütün bunları bir araya getirdiğimizde, İslam adına olumsuz bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz.

İslam adına konuştuğu zanneden bazı irfansızlar, kaş yapayım derken göz çıkarmayı çok iyi beceriyorlar. İnsanın kendi nefsini koruması amacına matuf olsa da üslup ve muhteva itibariyle bazı ifadeler çam devirmekten öte gidemiyor.  Asansör, yorgan, 6 yaş meselesi gibi meseleleri hatırlayın.

Aynı şahıs, daha önce Türk musikisinin en büyük eserlerinden de olan Itrî bestesi Teşrik Tekbiri veSalat-ı Ümmiye’yi düğün şarkısına benzetmiş, Yunus Emre’yi tekfir etmeye kalkışmıştı. Bir başka “ilim adamı” da abdestsiz kıldırdığı akşam namazı esnasında Allah’la konuşup, seccadenin yanında akrep peydahlattığını ballandıra ballandıra anlatmıştı. Yanmaz kefenler, Nâlin-i Şerifler, füze düşürmeler… Gırla… 

Tabi İslam özüyle değil de bu tür popülerleştirilip değersizleştirilmiş bilgilerle gündeme gelince, dini hassasiyeti gereği Tayyip Bey dayanamıyor ve devreye giriyor.

DAHA ÖNCE DE DEMİŞTİ

Tayyip Bey’in “güncelleme” talebi yeni değildir. 2009 yılında gerçekleştirilen IV. Din Şurası’nda şöyle demişti: “Bugün artık her alanda olduğu gibi dini ilimler alanında da eski bildiklerimizi gözden geçirme, güncelleme, bugünün dünyasına ve bugünün taleplerine çözümler üretme zamanıdır. Yalnız altını çiziyorum, yanlış anlaşılmalara vesile olmasın, kasdettiğim asla ve asla “dinde reform” değildir. Ancak bilim dilinde, özellikle de ilahiyat biliminin dilinde bir reformun kaçınılmaz olduğu da bir gerçek olarak önümüzde durmaktadır.”

Devamı: http://www.enpolitik.com/kose-yazisi/2064/guncelleme-mi-resetlememi-format-atma-mi.html

Bu haber toplam 715 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim