• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Selçuk Türkyılmaz: Kırılan coğrafyanın parçalarını bir araya getirmek ve ‘Barış Koridoru’

Selçuk Türkyılmaz: Kırılan coğrafyanın parçalarını bir araya getirmek ve ‘Barış Koridoru’
Suriye’de iç savaş Türkiye’nin hiç de arzu etmediği bir gelişmeydi. Soğuk Savaş döneminden sonra iki ülke arasında iyi ilişkileri geliştirmek mümkün olmamıştı.

Fakat küresel ölçekte yaşanan jeopolitik değişimler, güç merkezleri üzerinde büyük baskı uygulayınca Suriye ve Türkiye arasındaki yapay buzların eridiğini gördük. Suriye Savaşı’nın arifesinde Ankara ve Şam arasında şaşırtıcı bir yakınlaşma vardı. Bu, her iki ülke için bağımsızlıkçı bir anlayışla coğrafya eksenli karar verme iradesine işaretti. Bu dönem çok kısa sürdü. Her iki ülke kendileri adına karar verme salahiyetini kullandılar fakat kısa bir zaman sonra büyük sorunlarla boğuşmak zorunda kaldılar.

Savaşın başından itibaren hem Suriye hem de Türkiye süreç hâkimiyetini tamamen kaybetti. Suriye’de iç savaş, katliam, göç ve muhaceret Türkiye’yi doğrudan etkiledi. İç savaş iki ülkenin oluşturmaya çalıştığı ortak aklı felç ettiği gibi her bir ülkeyi de kendi içinde yönetilmez bir hâle getirecekti. Devletler çökecek, ülke vasfı kaybolacaktı. Nitekim Suriye bu duruma düştü ve binlerce yıllık şehirleri dahi tarumar oldu. Türkiye için de benzer bir durumun tasarlandığı 15 Temmuz’da ortaya çıktı. Emperyalizmin etki ajanlarının, nüfuz casuslarının, bugüne kadar bağımlı yapıların ne kadar etkili oldukları bütün yönleriyle anlaşılabilmiş değildir.

Suriye savaşı başladıktan sonra Türkiye, bir devletin kendi halkını katliama tabi tutmak konusundaki arsızlığı karşısında ne yapacağını şaşırdı. Her geçen gün hem Suriye’nin hem de Türkiye’nin aleyhine işledi. Süreç hâkimiyeti büyük güçlerin eline geçti.

DEAŞ, PKK/PYD ve FETÖ KARDEŞLİĞİ

Türkiye, Suriye iç savaşında başından itibaren kendi belirlediği şartlarda müdahil olamadı. DEAŞ, PKK/PYD ve FETÖ, Türkiye’yi etkisizleştirmek ve küresel güçlerin müdahalesine müsait hâle getirmek için ellerinden ne geliyorsa yaptı. Bu üç terör örgütü arasındaki birlikteliği çok daha ayrıntılı bir şekilde ileriki yıllarda daha açık bir şekilde göreceğiz. Türkiye 2014’ten sonraki zamanı terör örgütleriyle mücadele ederek geçirdi. Bunun da çok kıymetli bir mücadele olduğu zamanla daha iyi anlaşılacaktır. Özellikle 2015 ve 2016’daki PKK’nın hendek terörü, emperyalizmin Türkiye’ye müdahalesinin nerelere varabileceğini göstermiş oldu. Türkiye, Suriye savaşını durdurmak ve büyük güçlerin bölgemiz üzerindeki tasarruflarına engel olmak için mücadele ediyordu ancak DEAŞ, PKK/PYD, FETÖ gibi bağımlı yapıların müdahalesine maruz kalıyordu.

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/kirilan-cografyanin-parcalarini-bir-araya-getirmek-ve-baris-koridoru/

Bu haber toplam 265 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim