• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Vedat Bilgin: Ekonominin dili!

Vedat Bilgin: Ekonominin dili!

Sanayi üretiminde görülen canlanmaya bakarak, ekonominin toparlanmaya başladığını söylemek mümkündür; bu yılın başından itibaren sanayi, her geçen ay bir öncekine nispetle artan bir şekilde büyümeyesini sürdürmektedir; sorun bunun yıl bazında devam etmesidir.

Ekonominin nasıl gittiğini ifade eden göstergeler arasında, elbette çarşıda-pazarda kısaca sokakta yaşananlar önemlidir fakat bunlar aylık, çeyrek ve yıllık zaman dilimleri içinde rakamlar ve oranlar düzeyinde ortaya konmadıkça durumu anlamak yeterli olamayacaktır. Bu bakımdan ekonominin dilini ifade eden en önemli kaynaklardan biri olarak, ‘esas üretim yapısından’ gelen verilere bakmak lazımdır. Esas üretim yapısının ‘sanayi’ olduğunu belirtmeye gerek var mı?

SANAYİNİN GÜCÜ

İstanbul Sanayi Odası’nın elli yılı aşan bir süredir yaptığı ‘İSO 500’ araştırmasını her yıl ele almaya çalışırım; ekonominin üretim çarklarının nasıl çalıştığına bakmak isterim; çünkü ülke ekonomisinin ilk beş yüz kuruluşunun söyledikleri, ekonominin dilini çözmek için her zaman anlamlı veriler sunmaktadır.

Türkiye’nin esas davasının sanayileşmek olduğunu, on dokuz ve yirminci yüzyılı sanayileşme meselesini çözemeden kapatmış olmanın nelere mal olduğunu düşündüğümüzde hâlâ bu meselenin bir dava olarak önümüzde durduğunun muhasebesini yapmak zorundayız. Bağımsızlığımızın da, varlığımızın da temel şartının güçlü bir ekonomiye dayanmak olduğunu nasıl biliyorsak, ekonominin de güçlü bir sanayiye dayanmadan var olmayacağı gerçeğini de öylece bilmek durumundayız.

Elbette bugün sanayi derken, ne ilk sanayi devriminin buhar teknolojisi ne de yirminci yüzyılın kol emeğine dayalı üretim teknolojileri akla gelmektedir. Bu sebepledir ki sanayi, günümüzde post endüstriyel teknolojilere; bilgiye ve bilişim teknolojilerine dayanan üretim gücünü ifade etmektedir.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/vedat-bilgin/ekonominin-dili/haber-979050

Bu haber toplam 304 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim