• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Yusuf Armağan: Mezarlıklar şehrin, ölüm de hayatın dışına taşınıyor

Yusuf Armağan: Mezarlıklar şehrin, ölüm de hayatın dışına taşınıyor
Farkında mısınız bilmiyorum ama şehirlerde yaşayanların çocukları mezarlık nedir bilmiyorlar artık. Bütün eski şehirlerimize baktığımızda gördüğümüz bazı şeyler vardır.

Bir camiyi merkeze alan mahallelerin olmazsa olmazlarından biri de mezarlıklardır. Büyük bir olasılıkla, caminin hemen yanı başına ya da bir miktar ötesine tesis edilen mezarlıkları bilirsiniz. Servi ağaçlarıyla, illa ki çeşmesiyle mezarlıklar hayatın ayrılmaz bir parçası olan ölümü diri tutarlar insanların zihninde.

Ölmüş olanlar fazla uzağa gitmiş olamazlar böylece. Vefat edenle birlikte ölümün bizatihi kendisi de süreklilik arz eden bir biçimde hatırlanacaktır.

Şimdilerde ne zaman bir vefat haberi gelse, mezar yeri telaşına düşer oldu insanlar. Mümkün olan en yakın yere defnedebilmek için gösterilen o birkaç saatlik çaba insanoğlunun fıtratına sahip çıkma çabasıdır aslında. Ama gelin görün ki, şehrin en dış bölgelerinde tahsis edilmiş olan mezar yerleri ile birlikte hem vefat eden hem de ölümün kendisini yaşamın dışına almış oluyoruz ustalıkla.

Toprak değerli tabi. Şehrin içinde kalan son toprak parçalarımızı mezarlık olarak imar planlarına işleyerek o büyük ranttan mahrum kalmak istemiyor artık belediyelerimiz. AVM, otopark, ticari alan, konut bölgesi, kentsel servis alanı olarak ‘bir bölü bilmem kaç ölçekli’ imar planlarının olmazsa olmazı oldu artık o toprak parçaları. Kentlilerden yükselen yeşil alan ihtiyacına binaen en iyi ihtimalle millet parkı oluyor buralar ama her ne hikmetse mezarlık kimsenin aklına gelmiyor.

Ölüm düşüncesi insanın tabiatında var olan bir düşüncedir. Düşünmeden edemezsiniz. Ölüm de kendisini sürekli hatırlatır türlü biçimlerde. Ama bir trafik kazasıyla gelir ölüm ama bir yüksek gökdelenin pencerelerinden düşme neticesinde. Belki bir maganda kurşunuyla hatırlatır kendisini belki de topraksız kalmış şehirde istikametini arayan bir sel suyu yoluyla. İnsanların tek tek vefat ediyor olmaları da Allah’ın bir ikramıdır geride kalanlar için. Her bir ölüm yeni bir fırsattır geride kalanlar için. Yeniden başlama imkânıdır.

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/mezarliklar-sehrin-olum-de-hayatin-disina-tasiniyor/

Bu haber toplam 389 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim