• İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C

“15 Temmuz Sonrası Türkiye” Kitabı çıktı

“15 Temmuz Sonrası Türkiye” Kitabı çıktı

Türkiye’nin önemli meseleleri hakkında araştırmalar yapan, raporlar hazırlayan, dergiler yayımlayan düşünce kuruluşu; Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı “15 Temmuz Sonrası Türkiye” kitabını  çıkardı.

Başta askeriye ve emniyet olmak üzere birçok kurumun içine sızan, gerçek amaçlarını 15 Temmuz'da açığa çıkaran FETÖ’cü hainlerin darbe girişiminin 6. yıl dönümünde; SETA, 15 Temmuz'un anlamı ve önemine dair önemli bir eseri daha okuyucuları ile buluşturdu.

SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran ve akademisyen, araştırmacı Cem Duran Uzun’un editörlüğünü üstlendikleri, “15 Temmuz Sonrası Türkiye  Siyaset, Hukuk, Dış Politika, Güvenlik” başlığını taşıyan kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm “Siyaset, Toplum Ve Hukuk” İkinci bölümün üst başlığı ise; “Dış Politika Ve Güvenlik

Eser, Burhanettin Duran’ın ön sözü ile başlıyor.                 

Kitabın yazılma gerekçeleri ve içeriği hakkında bilgi veren Duran şu ifadelere yer veriyor:

“Türkiye’nin demokrasi tarihi, sivil-asker ilişkileri ve siyasetin bürokratik vesayetle mücadelesi göz ardı edilerek anlaşılamaz. 27 Mayıs 1960 Darbesi ile başlayan makus darbeci gelenek ve 1961 Anayasası ile kurumsallaşan vesayet, 15 Temmuz 2016 darbe girişimine kadar farklı formlarda etkisini sürdürmüştür. AK Parti, iktidarının ilk yıllarından itibaren darbeci gelenek ve anayasal vesayetle mücadele etmiş; yargıdan kamu yönetimine kadar her alanda siyasetin alanını genişletecek kazanımlar sağlamıştır. Gerçek iktidarın vesayet kurumlarında olduğunu düşünen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ilk andan itibaren kritik devlet kurumlarını ele geçirme hedefiyle hareket etmiştir. Siyasetin gücünü ve milletin ferasetini küçümseyen örgüt, vesayet sistemi ile mücadele görüntüsünde yeni bir vesayet kurmaya çalışmış; rakiplerini gerilettikten sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti iktidarını hedef almış ve başarısız olunca 15 Temmuz’a giden süreç yaşanmıştır.”

Yazısında, 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden altı yıl geçmiş olmasına rağmen halen birçok alanda etkilerini devam ettirdiğinin altını çizen Duran, 15 Temmuz hain kalkışmayı diğer darbe ve darbe girişimlerinden ayıran özelliğe dair şu tespitlerde bulunuyor:

“Her şeyden önce 15 Temmuz darbe girişimi Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki diğer darbeler ve darbe girişimlerinden çoğu yönüyle ayrılmaktadır. Bu sebeple darbe geleneği ve vesayetçi zihniyetle ilişkisi açık olsa da öncekiler için geçerli ön kabullerle anlaşılması ve açıklanması güçtür.

15 Temmuz ne Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisindeki bir cunta ne de ordunun komuta kademesi tarafından hiyerarşik yapı içerisinde gerçekleştirilmiştir. Bu kalkışmanın faili FETÖ, dini bir cemaat görünümünde doğmuş, esas amacını gizleyerek eğitim ve din hizmetlerini araç olarak kullanmıştır.”

Esere katkı sağlayan yazarlar ve konu başlıkları:

* Cem Duran Uzun: 15 Temmuz Sonrası Yargı Ve FEFÖ İle Mücadele.

* Hamit Emrah Beriş: Ak Parti’nin En Zorlu Sınavı: Darbeler Ve Vesayet İle Mücadele.

* Nebi Miş: 27 Mayıs’tan 15 Temmuz’a: Darbe Ve Darbecilerle Hesaplaşma Sorunu.

* Mert Hüseyin Akgün: 15 Temmuz Ve TSK’nın Sivil Kontrolünde Tarihi Dönüşüm.

* Ahmet Demirden: Kült Terör Örgütlerinde Radikalleşme Süreçleri: FETÖ Örneğinde Sosyal Kimlik Analizi.

* Nur Özkan Erbay: Mesiyanik Kült Terörünün Nitelikleri Ve Türkiye’nin FETÖ İle Mücadelesi.                                 

* Muhittin Ataman: Türk Dış Politikasında 15 Temmuz’dan Sonra Yaşanan Dönüşüm.

* Murat Yeşiltaş: Türkiye’nin 15 Temmuz Sonrası Değişen Güvenlik Siyaseti.

* Murat Aslan: 15 Temmuz Kalkışması Ve TSK’nın Muharebe Etkinliği.

* Yücel Acer: FETÖ’nün Yurt Dışı Bağlantıları Ve Yurt Dışına Kaçışlar.

* Birol Akgün, Metin Çelik: Türkiye Maarif Vakfı: FETÖ İle Eğitim Yoluyla Yurt Dışında Mücadele.

SETA, 15 Temmuz darbe girişiminin nedenleri, sonuçları, ekonomik ve sosyal etkileri ile Türkiye'de meydana gelen gelişmelere ve değişimlere dair  uzman araştırmacı ve akademisyenlerin katkıları ile çok sayıda raporlar hazırladı, dergiler yayımladı, sempozyumlar ve paneller düzenledi, kritik analizler yaptı.

Bu çalışmalarıyla SETA;  Olayın toplum hafızasında doğru yer almasına büyük katkılar sağlamakla kalmadı, geleceğe yönelik dersler ve önlemler almak açısından da önemli bir görevi yerine getirdi.

15 Temmuz Sonrası Türkiye * Burhanettin Duran- Cem Duran Uzun * SETA Kitapları 88 * 1. Baskı: Temmuz 2022, İstanbul *

 

                                                                                                           Mahmut Erdemir

 

 

Bu haber toplam 379 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim