• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

1995 yılı Kültür Sanat Yıllığı

1995 yılı Kültür Sanat Yıllığı

Ülkemizin en uzun ömürlü yıllığı olma özelliğini taşıyan TYB Kültür Sanat Yıllığı’nın her sayısı; şiir, hikâye, roman ve eleştirinin yanı sıra ekonomiden dış politikaya kadar geniş yelpazedeki konularıyla okuyucusuna, araştırmacılara önemli bilgiler sunuyor.

İlk yayınlandığı 1984 den itibaren zengin içeriğini koruyarak bugünlere gelen yıllığın her sayısı adeta tarihin akışına tanıklık ediyor.  

1994 yılının önemli olaylarının yanı sıra kültür, sanat ve edebiyat alanındaki gelişmelerin yer aldığı  “1995 yılı Kültür Sanat Yıllığı” Türkiye Yazarlar Birliği'nin 15. kitabı ve  yıllık geleneğinin 12 ncisi.

Yayınlayan ve yönetenin D. Mehmet Doğan, Koordinatörün Lütfi Şehsuvaroğlu olduğu yıllığın Yayın sekreterliğinde Ahmet Aygen yer alıyor. 

Sunuş yazsısında Türkiye'nin kültür haritasının çizilmesi gerektiğine vurgu yapan D. Mehmet Doğan şu ifadeleri kullanıyor:

“Yirminci yüzyıla damgasını vuran zorlayıcı kültürel değişmelerin sonuna gelindi. Şimdi Türkiye kültürel bakımdan bir dönemeç noktasında bulunuyor. Devlet’in insanımıza baskı ile kabul ettirebileceği bir kültürel program yok artık. Ayrıca Türkiye'nin batılılaşma adına cebren edineceği kültürel unsur da kalmadı. Toplumumuz Batı'nın her türlü kültürel unsuruyla her vasatta ve seviyede karşılaştı. Önce Devlet eliyle, sonra kitle iletişim araçları vasıtasıyla bu unsurları benimsemeye zorlandı. Artık bu yolun sonuna gelindi. Batıya karşı kompleks duyan aydınlar arasında dahi azınlığa düştü. Batı değerlerinin iki yüzlülüğü Bosna vahşeti dolayısıyla açıkça ortaya çıktı. Batı değerleri savunucusu kesimler bir taraftan Batı içinde yer almaktan vaz geçmeyeceklerini söylerken, öte yandan onun iki yüzlülüğünü çok sık telaffuz ediyorlar. Batının içinden çıkan ve onu dönüştürmeyi amaçlayan "Doğu" yani komünizm çöktü... Çelişki nıihverli bir yapıya sahip Batının çelişki ve çatışma olmaksızın ayakta durması kendini gerçekleştirmesi mümkün değil.  Kendi içinden çıkan alternatifini  mağlup eden kapitalist Batı yeni çatışma ekseni bulamazsa varlığını sürdüremez. Kendi doğusu çöktükten sonra Batı dünyasının içine düştüğü durum doğru olarak tanımlanmalıdır. Batı'da yapılan işi açıkça adlandıranları da var: Medeniyetler savaşı. Bir medeniyetler savaşı yaşanırken hem karşı tarafta hem insanının ülkesinin safında  olmak mümkün olabilir mi?”

Batıcı aydınların denizi -tamamen- tükenmiştir. Gemileri hem kıçtan, hem baştan karaya oturmuştur. Bu raddede durup düşünmek, oluşturulmak istenen yeni dünyayı, olup bitenleri doğru olarak kavramak ve ona göre tavır geliştirmek konusunda geç kalmamak gerekiyor. Toplumu ile savaşmaya iki asırdır alışkanlık haline getirmiş olan kesimlerin bunu bir çırpıda yapabileceklerini söylemek zor. 

Türkiye'nin uzun süren kültürel arayışının son durağında kendisiyle karşılaşması bir tesadüf değil. Geçen zaman içinde akıl ve duygu pazarında çok dolaştık. Bir hayli alışveriş yaptık, iyi veya kötü şeyler aldık. Evlerimiz bir kısmı işe yarayan, bir kısmı her haliyle yabancı duran şeylerle dolu.. Şimdi şunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz: Bu pazarda kendi aklımızdan, kendi hissimizden daha elverişlisini, üstününü göremedik, bulamadık. Kendiniz olmadan başkasını anlamanın ondan yararlanmanın mümkün olmadığı kafamıza dank etti.”

.......

568 sayfalık yıllıktaki bölümler ve hazırlayıcıları:

EKONOMİ TOPLUM SİYASİ HAYAT: Bindokuzyüz Doksan Dörtte Siyaset: Hasan Nebioğlu, Ek : Yavuz Sultan Selim’den Günümüze "Anadolu Birliği Açısından Fırat Hattı" : Çem Bentli - Siyasi Parti Soruşturması : Cumali Ünaldı (CHP 39, SHP 41, YP 44, MP 47, MHP 49, ANAP 51, DP 57, RP 59, BBP 64) / Ekonomiye Özelleştirme Çerçevesinde Bir Bakış : Dr. Metin Toprak. Hukuk - Adalet Sistemi : Mustafa Everdi. Seçmeler : Cumhuriyet Tarihi / Kazım Güleçyüz. Türk Mucizesi / Enis Berberoğlu. / KÜLTÜR HAYATIMIZ / Ersin Özarslan. Ek : İki Dilli Okulların Getirdiği Problemler : Musa Doğan. / Seçmeler : Yeni Bir Yılın Önünde : Mustafa Kutlu.  İSLAM DÜNYASI / M. Ahmet Varol. Ek : 1994 Yılında İslam Dünyası : Dr. Abdulbaki Keskin. Türk Dünyası : Yrd. Doç. Dr. Yakup Deliömeroğlu./ DİNİ HAYAT / Dr. Lütfi Şehsuvaroğlu. Ek : Cenk Koray in Kitabına Eleştirel Yaklaşım : Şener Şahin. Soruşturma : Süleyman Arslantaş . Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Prof. Dr. S. Hayri Bolay, Dr. Abdulbaki Keskin, Seçmeler : Batı Dine Dönüyor : Yusuf Kaplan. / DİLİMİZ /  1994’te Dil : Dr. Hüseyin Özbay,Seçmeler : Sözü Gayet Ulu Bil / Nizamettin Mahmut, Seçmeler, Oynatmaya Az Kaldı / Yusuf Çotuksöken, Yabancı Dille Eğitim Haysiyet Kırıcıdır / M. Orhan Okay. Gavur Malı / Ali Rıza Kardüz. / DENEME TENKİT İNCELEME / Deneme : Mehmet Can Doğan. / SİNEMA / Adnan Şenel Ek : Hareketli Görüntüler / Yelda Yenal Özkan. / BASIN / Türk Basım ve Musibetten Ders Almamak : Hamdi Kılıç. Seçmeler : 4. Kuvvet / D. Mehmet Doğan. Nusret Demiral "Medya Yalancı"  Hıncal' ın İnce işleri. / DERGİLER / Ali K. Metin, Seçmeler : Yayın Denetiminde Kitap Dergileri Soru ve Sorunlar / Mustafa Karaca. / YAYIN DÜNYASI / Yayıncılığa Genel Bir Bakış : Ercan Şen. Seçmeler : Müzik Yayıncılığı- Sorunları / Işık Tabar Gencer. /  EĞİTİM / Eğitim : Ahmet Fidan. Seçmeler : Biz Profesörler / Tahir Hatipoğlu Ne Kadar Okur Yazarız / Abbas Güçlü. ÖYS ve Pırlanta Çocuklar Hadi Uluengin. /  ÇALIŞMA HAYATI / İşçi İşveren ilişkileri Cephesinde Yeni Birşey Yok : Doç. Dr. Kadir Arıcı. / ÇEVRE / Ülkemizde Çevre Konusunda 1994 Yılındaki Gelişmeler : Doç. Dr. Faruk Mortaş. / NESİLLERİN MİRASI / Hocaların Hocası "Orhan Düzgüneş" : Dr. Lufi Şehsuvaroğlu. /  SPOR / Holigan Medya : Ö. Lütfi Mete. / OLAYLAR ÖDÜLLER, KAYIPLAR / 1994 Yılı Kronolojisi : Hasan Nebioğlu. Basında Türkiye Yazarlar Birliği.

Mahmut Erdemir

Okumak için: https://kitap.tyb.org.tr/kitap/1995.pdf

Bu haber toplam 2022 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim