• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

2017’nin Televizyonu

2017’nin Televizyonu
Ümmühan Atak Doğan, Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2018 için "TV" değerlendirmelerini yazdı.

1984’ten beri düzenli olarak yayınlanan Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı ülkemizin önemli bir hafıza kaydı. Yılılkta edebiyat, sanat ve yayın alanıyla ilgili değerlendirmeler yanında giriş mahiyetinde ekonomi ve siyasetle ilgili yıllık değerlendirmeler de yer alıyor. 2018 yıllığını Osman Özbahçe yayına hazırladı. Yıllıkta “TV” bölümünü Ümmühan Atak Doğan yazdı.

Ümmühan Atak Doğan değerlendirme yazısına söyle başlıyor:

Televizyon, diğer tüm haberleşme araçlarına fark atmaya devam ediyor. Akıllı telefonları aracılığıyla bütün gün bilgilenen, oyun oynayan, sinema filmi ve dizi izleyen, dünyadaki gelişmelerden haberdar olanlar bile, önünde sonunda televizyonun karşısına geçip oturuyor. Ve televizyon, 7/24 durmaksızın, onlarca kanal vasıtasıyla biz izleyicilerine bir şeyler aktarıyor. İzleyicinin pasif alıcılığı üzerine hazırlanan yüzlerce yapım, her dakika ve saniye zihinlerimize işliyor. Tepkiyle yaklaştığımız bir programda bile, farkına varmadan, birçok şeyi kabullenmiş, benimsemiş olabiliyoruz.

Gün geliyor, televizyonun magazinsel etkileri üzerine, yine bir televizyon programı yoluyla, ağır eleştiriler yönelten bir eleştirmen, bir müddet sonra magazin dünyasının parçası hâline gelen bir showman’e dönüşebiliyor. Eleştiri ustalığını kıvrak zekasıyla sürdürmesi, ekranlarda boy boy yer almasını da kolaylaştırıyor. Bu durum, eleştirilen bir magazin unsuru olmaktan çok çok fazla bir etkiye sahip. Eleştirirken, dudaklarının arasından dökülen tüm cümleler için imzamı atarım diyen kitle de zira bu dönüşümden nasibini alıyor.

Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2018, TYB Yayını. Ankara 2018 sf. 419-428.

İsteme adresi: Türkiye Yazarlar Birliği, Sümer 1 Cad. 11/5 Kızılay/Ankara

0312 232 05 71 - 72 - tyb@tyb.org.tr

Fiyatı: 30 TL

yillik-001.jpg

Bu haber toplam 2355 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim