• İstanbul 11 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C
  • Konya 21 °C
  • Sakarya 11 °C
  • Şanlıurfa 20 °C
  • Trabzon 13 °C
  • Gaziantep 19 °C
  • Bolu 10 °C
  • Bursa 15 °C

Abdullah Muradoğlu: Biden Joe-Cincinnatus..

Abdullah Muradoğlu: Biden Joe-Cincinnatus..
ABD’nin ilk Başkanı George Washington 1775-1783 yılları arasında cereyan eden Amerikan bağımsızlık savaşı sırasında Kıta Ordusu’nun başkomutanıydı.
Savaş kazanıldığında çok güçlü durumdaydı. Ancak George Washington “askerî diktatör” olmak yerine çiftliğine geri dönmüştü. Bu davranışıyla George Washington, Milattan önce 458’de Roma Senatosu tarafından “Roma Diktatörü” olarak atanan Lucius Quinctius Cincinnatus’a benzetilmişti.

Cincinnatus emeklilik yıllarını çiftçi olarak geçirirken çok ciddi bir istila tehdidiyle yüz yüze gelen Roma’nın Senatosu tarafından bu göreve çağırılmıştı. Diktatörlük yetkileriyle donatılan Cincinnatus 15 gün gibi kısa bir sürede işleri yoluna koyduktan sonra sabanına dönmüştü

Cincinnatus’u rol model olarak benimseyen General Washington Kıta Ordusundaki subay arkadaşlarıyla 1783’te “Cincinnatus Cemiyeti’ni” de kurmuştu. “Cincinnatus Cemiyeti” sembolik de olsa bugün bile faaliyettedir. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Eylül 2022’de görevinden istifa ederken “Cincinnatus gibi ben de sabanıma dönüyorum” diye konuşmuştu.
 
ABD Başkanı Joe Biden’ın Başkan adaylığından çekilmesini isteyen Demokratlar yer yer “Cincinnatus” ve “George Washington” güzellemeleri yaptılar. Demokrat kampta giderek büyüyen isyana daha fazla dayanamayan Biden Pazar günü adaylıktan çekildiğini açıkladı. Ne var ki Biden’ın “İkinci Amerikalı Cincinnatus” ünvanını kazanmış olması İsrail’in Amerikan bombalarıyla Gazze’de yürüttüğü soykırımda oynadığı tarihi rolü elbette unutturamayacaktır.
 
Bu haber toplam 181 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim