• İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C

Abidin Paşa farklı yönleriyle ilk defa ASBÜ’deki sempozyumla anlatıldı

Abidin Paşa farklı yönleriyle ilk defa ASBÜ’deki sempozyumla anlatıldı

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından Ankara Valiliği ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı iş birliğiyle ‘Bütün Yönleriyle Abidin Paşa Sempozyumu’ Başkent’te gerçekleştirildi. ASBÜ Rektörlük binası Güvercinlik Salonu’nda 4 Mayıs 2023 Perşembe günü düzenlenen ‘Bütün Yönleriyle Abidin Paşa Sempozyumu’nda Abidin Paşa’nın, hayatı, ailesi, eğitim süreci, üstlendiği görevler ve eserleri ilk defa farklı yönleriyle değerlendirildi.

ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan-Ankara Valisi Vasip Şahin.

ABİDİN PAŞA VE TORUNLARI

Balkanlar, Arnavutluk, Ankara, Çukurova ve Adana’da önemli izler bırakan, Mehmet (Malûmatçı) Tahir Bey’in (Baba Tahir) çıkardığı Malûmat gazetesi/dergisinde yazılar kaleme alan, Osmanlı Devleti’nin öne çıkan, etkili devlet adamlarından ve üretken yazarlarından olan Abidin Paşa 1843’te Preveze’de doğdu.

Kaymakamlık (Preveze, Narda), Nizamiye Mahkemesi İkinci Reisliği (İzmir), Mutasarrıflık (Erbaa, Tekirdağ, Varna), Borsa Komiserliği (İstanbul), Valilik (Sivas, Selanik, Adana, Ankara, Cezâyir-i Bahr-i Sefîd) ve Hariciye Nazırlığı yapan Abidin Paşa Yemen Islahat Komisyonu azası iken 19 Nisan 1906’da hayatını kaybetti.

Abidin Paşa’nın torunları arasında Cumhuriyet dönemi ressamlarından Abidin Dino, düşünce adamlarından Celal Nuri İleri ile siyasetçi Rasih Nuri İleri de yer alır. Bu üç torunu da ‘Bütün Yönleriyle Abidin Paşa Sempozyumu’nda bildiri konusu oldu.

Devamı: https://www.ittifakgazetesi.com/abidin-pasa-farkli-yonleriyle-ilk-defa-asbudeki-sempozyumla-anlatildi

Bu haber toplam 224 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim