• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

“Ahilik Osmanlıyı ayakta tutan önemli dinamiklerden biri olmuştur”

“Ahilik Osmanlıyı ayakta tutan önemli dinamiklerden biri olmuştur”
Akademisyen-Tarihçi Kâzım Ceylan, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından gerçekleştirilen “Şehir Okumaları” programında Mehmet Önder Karakaş’ın sorularını cevaplandırdı.

Konya, Malazgirt, Edirne, Bursa, İstanbul, Ankara, Erzurum, Kayseri, Şanlıurfa, Tokat, Van, Malatya, Kıbrıs, Yozgat, Muğla, Adapazarı, Üsküp, Mardin, Diyarbakır, Şırnak, Erzincan, Giresun, Safranbolu, Iğdır, Rize, Kastamonu, Saraybosna ve Kastamonu’nun ardından otuzuncusu düzenlenen şehir okumalarının konuğu olan Ceylan, Kırşehir’in tarihi, coğrafyası, kültürü, kimliği ve Ahilik geleneği gibi muhtelif meseleler üzerine Mehmet Önder Karakaş’ın sorularını yanıtladı.

31.03.2021 tarihinde Türkiye Yazarlar Birliği'nin instagram hesabından canlı olarak yayınlanan söyleşiye katılan Ceylan, şehrin bilinen en eski tarihinin arkeoglar tarafından Tunç çağına kadar götürüldüğünü ifade etti.

Türk-İslam hakimiyetiyle birlikte önceleri Gülşehri, Osmanlı’nın ilk dönemlerinden itibaren Kırşehri olarak bilinen şehrin son olarak Kırşehir adını aldığını belirten Ceylan, bu adlandırmanın “kırın ortasındaki şehir” anlamını taşıdığını ifade etti. Kırşehir’in 6570 metrekare ve 242.000 nüfustan oluştuğunu, Ankara’ya 180, Kayseri’ye 130 kilometre uzaklıkta bulunduğunu sözlerine ekleyen Ceylan, şehirde karasal iklimin görüldüğünü söyledi.

Şehrin doğu-batı, kuzey-güney istikametinin tam ortasında olduğu için pek çok medeniyet için önem arz ettiğini belirten Ceylan, Kırşehir’in Hititler, Frigler, Persler, Kapadokya Krallığı, Roma ve Bizans İmparatorlukları, Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu gibi pek çok medeniyete ev sahipliğini yaptığının altını çizdi.

Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli tesirleri bulunan Aşık Paşa, Şeyh Edebali, Ahi Evran ve Yunus Emre’nin şehirle olan irtibatının altını çizen Ceylan, bu isimlerin Osmanlı İmparatorluğu’nun da manevi kurucularından olduğunu belirtti.

“Ahilik zaman ve mekâna atılan tohumdur”

Ahilik Teşkilatı’na dair görüşlerini de ifade eden Ceylan: “Ahilik Teşkilatı Kırşehir’de kurulmuştur. Ahilik yalnızca bir esnaf teşkilatı değildir. Osmanlı’nın bir cihan devleti olmasını sağlayan dünyevi ve uhrevi bir sistemdir. Ahilik, tarihimizin en büyük sivil toplum teşkilatlanmasıdır. Özünde yer alan iki ana unsur Müslümanlık ve meslek erbaplığıdır. Bu bakımdan özünde Fütüvvetnâme ve buradan hareketle Kur’an-ı Kerim vardır. Ahilik ile birlikte Türk’ün teşkilatçılık özelliği İslam ile birleşmiştir. Milli kimliğimiz, mayamız ve karakterimiz oluşmuştur. Helal-haram dengesiyle üretmeye dayanan iktisadi bir sistem oluşmuştur. Ahi kelime anlamı olarak “kardeş” ve “cömert, yiğit insan” demektir. Ahilerin kendine has bir eğitim sistemi mevcuttur. Eğitim sistemi yeni bir insan tipine yolculuk olarak değerlendirilebilir. Halka hizmet, Hakk’ın rızasını kazanmaya yöneliktir. Tarihimiz bakımından önem arz eden vâkıf kültürü de ahilikten neşet etmiştir. Ahilikte meşveret, ehliyet, liyakat ve adalet kavramları ön plandadır.” dedi.

Kent ve şehir kavramları hakkında da fikirlerini beyan eden Ceylan, aynı manada algılansalar da iki kavramın birbirinden farklı olduğunu düşündüğünü beyan etti. Tanpınar’ın “şehir inşa, kent imha edicidir” cümlesine atıfta bulunan Ceylan, kentlerin yerel değerler dini inançlardan ziyade seküler ya da evrensel değerleri ortaya çıkardığını, kentli insanların bir bakıma yalnız insanlar olduğunu, şehirlerde ise insanın mimari ve çevreyle bir bütünlük içinde bulunduğunu ifade etti.

Kırşehir kültürü içinde önemli bir yeri bulunan “Abdallık” üzerine de fikirlerini ifade eden Ceylan, bu kavramın tarihsel yolculuğu ve şehirle olan ilişkisini irdeledi.

Kırşehir’in soyut ve somut kültürel miraslarından bahseden Ceylan, şehrin kendine has ev mimarisinin özellikleri ve örneklerini dinleyicilerle paylaştı. 

Bu haber toplam 859 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim