• İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C

Ahmet Köseoğlu: Kaşgarlı Mahmut'tan Ankaralı Mehmet'e

Ahmet Köseoğlu: Kaşgarlı Mahmut'tan Ankaralı Mehmet'e
Kaşgarlı Mahmut “Divan-ü Lügat-it-Türk” kâmusuna ne kadar çalıştı bilmem ama D. Mehmet Doğan’ın söz okyanusunda ki seyrü seferi yarım asrı bulmuştur ki 1000 yıla bedel.
Dil dünyasının büyük işçisi, dil kalesinin yılmaz bekçisi Mehmet Doğan, Büyük Türkçe Sözlük’ün Osmanlıca yazılışlı ve yabancı dillerden Türkçeye geçen, çok kullanılan kelimelerden mücehhez 130.000 kelime,deyim, terim, tamlama ve kök bilgisini ihtiva eden çalışmasıyla dil kalesinin burcuna dil bayrağını dikmiştir.

Son çalışmaları Türkçenin Cenaze Töreni – 1. Türk Dil Kurultayı adıyla Yazar Yayınları’ndan salgın dönemi ürünü olarak kisve-i tab’a bürünmüş ve lütfetmişler elimize ulaştı, gönendik.

Yüzyıllarca süzüle süzüle günümüze gelen ve “ağzımızda annemizin ak sütü olan Türkçemiz” 1. Dil Kurultayında enfekte oldu. Dilimiz uzunca süren bu salgından kendini tam anlamıyla kurtaramadı. 1970’li yıllardan günümüze dil salgınıyla mücadele eden, tedbirler sunan Mehmet Doğan abimiz; Dil Kültür Yabancılaşma, Bir Lügat Bulamadım, Yüzyılın Soykırımı, Devlet Sözlük Yazar mı? Kelimelerin Seyir Defteri, Söz Okyanusunda Yolculuk isimli kitaplarıyla Güneş Dil teorisyenleri / dil devrimcileri; Agop Martayan, Ahmet Cevat ve Saim Ali’lerin tahribat ve tahrifatlarına karşı adeta konuyu hayat memat mesele yapıp yalın kılıç savaşıyor. 

Gazânız mübarek, okurunuz bol olsun. Sözünüz bereketlenip dillere dolsun. Yazdıklarınız dilden dile şifa olsun Mehmet Doğan abi.
Bu haber toplam 534 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim