• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Ahmet Tâlib Çelen: Benim mülâkâtım

Ahmet Tâlib Çelen: Benim mülâkâtım
Öğretmen seçiminde mülâkât yapılsın/yapılmasın tartışması bütün hızıyla devâm ediyor.

 Cumhurbaşkanımızın mülâkâtın kaldırılacağını söylemesi mülâkâta karşı olanların elinde büyük bir koz olarak iş görüyor. 

Ama millî eğitim bakanının da kendi müesseselerini her türlü gayr-i millî unsûrun yol geçen hanı yapmak istemediği görülüyor ve bu yüzden mülâkâtı kaldır/a/mıyor. 

Ben baştan beri mülâkâtı müdâfaa ettim. Hattâ ilk karar alındığında “Mülâkât bir yaşama hamlesidir” başlıklı yazılar yazdım. Çünkü ben eğitimin en mühim unsûrunun öğretmen olduğuna inanıyor ve iyi öğretmen olmadan eğitim hayâtında hiçbir iyi hamlenin muvaffak olamayacağını iddia ediyorum. İyi öğretmeni seçmede de KPSS gibi testten ibâret imtihanların yeterli olmayacağını söylüyorum. KPSS, öğretmen adaylarının ezberlenmiş bilgi seviyelerini ölçmede bir miktar iş görebilir. Ama bu başarı öğretmenlik için yetmez. Öğretmenlik için bu imtihanla ölçemeyeceğimiz birçok ilâve haslet ve meziyetler lâzımdır. Bunların içinde bence en mühimi de îman ve ahlâktır. KPSS ile îmanlı ve ahlâklı öğretmeni seçemezsiniz. Peki mülâkâtla kesin olarak seçebilir misiniz? Doğrusu bunu da iddia etmek zordur. Ama elimizde başka bir enstrüman da bulunmuyor maalesef. 

Mülâkâta karşı olan çevreler en çok mülâkâtın torpilden ibâret olduğuna vurgu yapıyorlar. Parti torpili, şahıs ve tanıdık torpili.. Ben Ak Parti iktidârı boyunca mesleğe yeni atılan öğretmenlere baktığımda parti torpilinin hemen hemen hiç işlemediğini söyleyebilirim. Çünkü yeni öğretmenlerin içinde Ak Partili olan yok denecek kadar azdır. Öğretmenler odasına ilk girdiği gün Ak Parti kötülemesiyle meslek hayâtına başlıyor yeni öğretmen arkadaşlar. Ekseriyetinin hayat tarzı seküler ve ideolojik olarak çoğu kemalist. Bu durumda mülâkâtlarda parti ve ideoloji torpili işlemiyor demektir. Geriye ahbap-çavuş torpili kalır ki bu insanlık târihi kadar eskidir. Keşke tamâmen önlenebilse ama mümkün olmadığını da herkes kabûl eder. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-talib-celen/benim-mulakatim-45239.html

Bu haber toplam 209 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim