• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Ahmet Varol: ABD’nin dünya jandarmalığı

Ahmet Varol: ABD’nin dünya jandarmalığı
ABD, El-Kaide olarak bilinen örgütün lideri Dr. Eymen Zevahiri’yi insansız hava aracıyla düzenlediği saldırı sonucu öldürdü.

Böylece dünya kamuoyuna bir kez daha, dünya jandarmalığının kendi elinde olduğu mesajını vermeye çalıştı. 

Bu cinayetin tam da, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin tartışmalı Tayvan ziyaretiyle aynı günlere denk getirilmesinin bir tesadüf olup olmadığını bilemiyoruz. Eğer tesadüf değilse, bu cinayetin böyle bir ziyaretle aynı günlere denk getirilmesinin ziyaretle ilgili tartışmalara ne gibi bir tesirinin olacağı konusunda müşahhas bir şey söylenebileceğini sanmıyorum. Ama Kasım ayında gerçekleştirilecek Senato ara seçimlerine bir hazırlık olması ihtimali var. Biden’ın partisi bu seçimlerden başarıyla çıkarak Senato’daki gücünü artırmak istiyor.

ABD muhtemelen El-Kaide liderini öldürmesinin kendine maliyeti konusunda birtakım stratejik hesaplar yaptıktan sonra böyle bir cinayeti gerçekleştirmeye karar verdi. Pelosi’nin Tayvan’a yapacağı ziyarete Çin’den gelecek tepkilerin kendisine nasıl bir yansıması ve tesiri olacağı konusunda stratejik hesaplamaları yaptıktan sonra ziyaretle ilgili nihai kararı vermesi gibi. 

Gerçi, bazılarının zannettiği gibi ABD bu tür riskli kararlarda bütün her şeyi ince ayrıntılarıyla hesaplasa da yanılmıyor değil. Bazen çok ciddi yanılgılar içine de düşebiliyor. Bunun örnekleri geçmişte görüldü. Fakat tahmin ediyoruz mevcut şartlarda, El-Kaide’nin kendi hedeflerine yönelik olarak büyük çapta zarar verecek intikam saldırıları gerçekleştirme imkanlarından yoksun olduğunu düşünüyor olabilir. Zaten Çin’in Tayvan konusundaki tepkilerinin de gürültüden ibaret kalacağını, fiili bir yaptırıma başvurma imkanının olmadığını görüyordu. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/abdnin-dunya-jandarmaligi-39793.html

Bu haber toplam 215 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim