• İstanbul 30 °C
  • Ankara 26 °C

Ahmet Varol: UCM’nin kararı hukuki midir siyasi mi?

Ahmet Varol: UCM’nin kararı hukuki midir siyasi mi?

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Kerim Han, İsrail işgal rejimi başbakanı Benyamin Netanyahu ve işgal rejiminin sözde “Savunma” Bakanı Yoav Gallant ile, İslami Direniş Hareketi’nin Gazze Şeridi’ndeki lideri Yahya Sinvar, hareketin askeri kanadı durumundaki İzzettin Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed Dayf ve hareketin Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye hakkında “soykırım” ve “insanlığa karşı suç işleme” gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılması talebinde bulunduğunu duyurdu. 

Karar her ne kadar siyonist katillerin ele başlarından bazılarını kapsıyor olmasından dolayı ilk bakışta sıcak ve olumlu geliyor olsa da hukukun mantığına tamamen terstir. Dolayısıyla birtakım siyasi sebeplere binaen çıkarılmış karardır. 

Bir soykırım suçu ve insanlığa karşı suç işlendiği açıktır. Zaten bu konuda Uluslararası Adalet Divanı’nda açılmış olan dava da devam ediyor. Ancak Uluslararası Adalet Divanı’nın bu konuda izlediği tavrın da hukuk mantığına uygun olduğu söylenemez. 

Soykırım suçunun işlenmesi bu suçtan dolayı mağdur edilenlerin ve haksızlığa uğrayanların değil suçu işleyenlerin sorgulanmasını, yargılanmasını ve mahkum edilmesini gerektirir. Çünkü soykırım sokak kavgası, ticari anlaşmazlık gibi iki tarafın birden kusurlu olabileceği türden bir suç değildir. Soykırım, suikast, tecavüz, gasp vs. türünden suçların bir faili bir de mağduru olur. 

Soykırım bir ferde karşı değil bir topluluğa, halka karşı işlenen suçtur. Böyle bir suçtan etkilenenlerin ve mağdur edilenlerin kendilerini savunmaları ve haksızlığın önüne geçmek için direnmeleri meşru bir haktır, suç değildir. Suç soykırım fiilini işleyenin yaptığıdır.

Bu haber toplam 148 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim