Suriye'de iç savaşta hem askeri, hem siyasi anlamda dengeler hızla değişiyor. Muhalefetin kurduğu yeni ittifaklar, yeni cepheler bir yana, bunların kime muhalefet ettiğini bile tartışmalı kılacak gelişmeler yaşanıyor.
Askeri olarak Muhalefet ve Esad güçleri arasındaki dengelerin Cenevre öncesinde değişmeye başladığının, rejimin sahada zaten üstün olan silah gücüne dayalı olarak dengeleri değiştirmeye çalıştığının işaretleri belirdi. Bu durumu sadece silah gücüyle izah etmek abesle iştigal olur. Özellikle hava gücünü kullanır hale gelmesi, toplu cezalandırma ve katliamdan çekinmemesi en önemli göstergeler.
Bir bombalama ile bir semti mahvedebilenn teknolojik silahları kullanma kapasitesi 'steril katliam' imkanı veririken/görülürken, Muhalefetin kemiyet olarak kıyas kabul etmeyen kelle kesme görüntüleri çok daha tepki alabiliyor.
'Vahşet gösterisi' Suriye iç savaşında askeri ve siyasi dengeleri belirleyici bir ölçü haline geldi. Bir gösterge olarak 'vahşet gösterisi' Batı'nın stratejik çıkarları ile ilkesel söylemi arasındaki çelişkiyi örten bir şala dönüştü. Muhalefetin El-kaideci parantezine alınarak seküler Baasçı rejimle anlaşma zemininin gerekçelendirildiği diplomatik bir alan kayması yaşanıyor.
Stratejik manevra olarak vahşet göstergesi o kadar işlevsel hale geldi ki, Batıda artık El-kaideci muhalefete karşı Esad güçleri ile ılımlı muhalefetin işbirliği imkanları araştırılır oldu. Muhtemelen Cenevre öncesi, Ortadoğu'da şekillenecek yeni denkleme uygun olarak Suriye iç savaşına ayar verilmeye çalışılacak. Bu ayar verme işleminde, sanılanın aksine, bölgesel denklemlerden çok bölge dışı etkenler daha belirleyici olacak.
Yazının devamı için: http://www.dunyabulteni.net/yazar/akif-emre/19426/suriye-ic-savasina-yeni-ayarlar































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.