• İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

An­ka­ra­’yı bu ki­tap­tan oku­mak

Namık AÇIKGÖZ

Or­ta­lık kav­ga gü­rül­tü ile herc ü merc iken bir grup genç, ede­bi­yat-sa­nat pe­şi­ne düş­müş­tük. İş­te o yıl­la­rın herc ü mer­cin­de ta­nı­dım D. Meh­met Do­ğa­n’­ı. Tür­ki­ye Ya­zar­lar Bir­li­ği­’nin ku­ru­luş gün­le­riy­di ve Meh­met Do­ğa­n… “Ba­tı­lı­laş­ma İha­ne­ti­” ile ta­nı­dı­ğı­mız bir ka­lem olan Meh­met Do­ğan, işin ön­cü­süy­dü. Di­van der­gi­si ma­ce­ra­sın­da da be­ra­ber­dik. 

Meh­met Do­ğan,  ta­bi­ri ca­iz­se süz­me An­ka­ra­lı. Ka­le­ci­k’­te doğ­muş ama er­ken yaş­ta An­ka­ra­’ya yer­leş­miş­ler. Yer­leş­me, o yer­leş­me. Süz­me ve dal­dan eğ­me de­ğil  “kök­ten sür­me­” bir An­ka­ra­lı ola­rak, Meh­met Do­ğan, ken­di­ni An­ka­ra­’ya kar­şı borç­lu his­set­miş ve Öm­rüm An­ka­ra­’yı ya­yın­la­mış. 

Meh­met Do­ğan, “kar­şı-An­ka­ra­”yı de­ğil, “a­sıl An­ka­ra­”yı an­lat­ma sev­da­sın­da­dır. Ya­ni sa­de­ce 90 yı­lın de­ğil, 90 yıl ön­ce­sin­den ge­len ve Ana­do­lu­’nun or­ta­sın­da bir ahi şeh­ri ola­rak ku­ru­lan o An­ka­ra­’yı an­lat­ma sev­da­sın­da­dır.

Bi­zim ku­şak, An­ka­ra­’yı mer­hum Os­man Yük­se­l’­in tes­pi­tiy­le “Ma­bed­siz şe­hi­r” ola­rak bi­lir. Süz­me An­ka­ra­lı bi­ri olan Meh­met Do­ğan da bu gö­rü­şe ka­tıl­mak­la be­ra­ber, böy­le bir tes­pi­tin ken­di şeh­ri için ağır bir it­ham ol­du­ğu­nu ve hak­kı­nın yen­di­ği­ni dü­şü­nür. Bu yüz­den ki­ta­bın bir kıs­mı­nı, bib­lo gi­bi An­ka­ra ca­mi­le­ri­ne ayır­mış­tır.  Ta­bi­i mer­kez Ha­cı Bay­ram ca­mi­idir. Ana­do­lu in­sa­nı için, da­ha dü­ne ka­dar An­ka­ra de­mek Ha­cı Bay­ram de­mek­ti. Si­ya­se­tin boğ­du­ğu An­ka­ra, Ha­cı Bay­ram ile ma­ne­vi bir te­nef­füs yap­mak­ta­dır her da­im.

Si­ya­se­tin göl­ge­le­di­ği, göl­ge­le­yip ar­ka pla­na at­tı­ğı An­ka­ra, mi­ma­ri­si, ge­le­nek ve gö­re­nek­le­ri, ma­hal­le­le­ri, su­la­rı ve sel bas­kın­la­rıy­la An­ka­ra var ki­tap­ta. Sa­de­ce “a­sıl An­ka­ra­” yok el­bet­te ki­tap­ta. Şa­hit olu­nan 50 yı­lın ya­şan­mış­lı­ğı da sa­tır­la­ra dö­kül­müş.

5 bö­lüm­lük ki­tap­ta, “bi­le ya­pı­lan bir şa­r” hi­ka­ye­si var. Cum­hu­ri­yet dö­ne­mi An­ka­ra­’sı­nın 50 se­ne­si­dir bu.  Tek par­ti dö­ne­min­de san­ki bir pa­gan şeh­ri gi­bi imar edil­me­ye ça­lı­şı­lan An­ka­ra­’nın ken­di­ni ko­ru­mak için ge­liş­tir­di­ği ref­leks­le­ri de an­la­tır M.Do­ğan. O ma­bed­siz şeh­rin (Ye­ni­şe­hir), ma­bed­li ama mi­na­re­siz bir şe­hir ol­du­ğu­nu, yer al­tı ca­mi­le­riy­le an­la­tır me­se­la. Ye­ni şe­hir ve ci­va­rın­da yer­leş­ti­ri­len zih­ni­ye­tin zıd­dı bir zih­ni­ye­tin An­ka­ra­’yı ma­ya­la­ma­sı da var­dır ki­tap­ta.  O ma­ya 1984’te Meh­met Al­tın­so­y’­un Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı ile se­me­re­si­ni ver­me­ye baş­la­mış; da­ha son­ra gü­zel ge­liş­me­le­re sah­ne ol­muş­sa da, po­pü­liz­min hış­mı­na uğ­ra­mış An­ka­ra­’nın çığ­lı­ğı da ses ve­rir ki­tap­ta.

Cum­hu­ri­yet dö­ne­mi An­ka­ra­’sı Ogüst ta­pı­na­ğı ve Ana­do­lu Me­de­ni­yet­le­ri Mü­ze­si ile kim­lik ka­zan­ma­ya ça­lı­şır­ken, maz­lu­mi­yet di­ren­ciy­le bir­bi­ri­ne yas­la­na­rak ayak­ta dü­re­bi­len An­ka­ra­’dır Do­ğa­n’­ın an­lat­tı­ğı. Yah­ya Ke­ma­l’­in nü­fuz ede­me­yip, sa­de­ce “İs­tan­bu­l’­a dön­me­si­”ni sev­di­ği; Meh­met Akif için ise bir di­re­niş sem­bo­lü olan An­ka­ra, bi­zim için de dün­ya­ya açı­lan bir pen­ce­re idi. 6 se­ne kal­dım An­ka­ra­’da. Da­ha çok Meh­met Do­ğa­n’­ın gö­züy­le bak­tım o şeh­re. Bu yüz­den ba­kış mer­ke­zim, Ulus, Ha­cı Bay­ram, Ulu­can­lar, Sa­man­pa­za­rı ol­du. Ora­da­ki hüz­nü adım adım ya­şa­dım o so­kak­lar­da.

Ya­şa­dı­ğı şeh­rin te­mel özel­lik­le­ri­ni he­men çı­kar­ma gay­re­tin­de olan fa­kir, An­ka­ra ile il­gi­li ola­rak Müş­tak Ba­ba­’nın şii­rin­den ha­ber­dar­dım ama 1733-34’te ve­fat eden ve An­ka­ra için il­ginç tes­pit­le­ri olan Ra­zi Ab­dül­la­tif Efen­di­’nin adı­nı ilk de­fa M. Do­ğa­n’­ın ki­ta­bın­da gör­düm. 

Bu ki­tap­ta gö­re­rek hay­ret et­ti­ğim bir hu­sus, meş­hur Arap şai­ri İm­rül Kay­s’­ın me­za­rı­nın An­ka­ra Hı­dır­lı­k’­ta ol­du­ğu­dur. Bu bil­gi­yi vak­tiy­le An­ka­ra­’day­ken öğ­ren­miş ol­say­dım, mut­la­ka bir şey­ler ya­par­dım bu ko­nu­da. İm­rül Kays, sı­ra­dan bir şa­hıs ve şa­ir de­ğil­dir. 

Hak­kın­da bir­kaç ya­zı ya­sı­la­sı bir ki­tap Öm­rüm An­ka­ra. An­lat­mak­la bit­mez; oku­mak la­zım Mi­rim!... 

Bu yazı toplam 428 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim