• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

ASBÜ’de Rektörlük Devir Teslim Töreni Yapıldı

ASBÜ’de Rektörlük Devir Teslim Töreni Yapıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne (ASBÜ) rektör olarak atanan Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, düzenlenen devir teslim töreniyle görevi Prof. Dr. Mehmet Barca' dan devraldı.

Tören öncesinde Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve beraberindeki heyet Hacı Bayram-ı Velî Camiinde birlikte dua ettiler.

Rektörlük Makamı’ nda gerçekleşen tören Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme Kıraat Kurulu Üyesi Fatih Okumuş’un okuduğu Kur'an Tilaveti ile başladı.

Törende  konuşan Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Prof. Dr. Mehmet Barca'ya yaptığı hizmetler, üniversiteye sağladığı ciddi katkılar için  kendisine içtenlikle teşekkür ediyorum dedi.

img_6602.jpg

İstişareye büyük önem veriyorum

“Sayın Cumhurbaşkanımızın 28.02.2020 tarihinde imzaladığı Kararname ile Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne Rektör olarak atanmış bulunmaktayım. Bu görevlerin her biri bir emanet, bir sorumluluk, bir ödev. Aslında insanoğluna yeryüzü emanet. İnşallah emanete layık olabiliriz diye düşünüyorum.” diye konuşan Rektör Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Önce şunu ifade etmek isterim, Mevla’nın lütfu bulunduğum görevlerde hep güzel ekiplerle çalıştım, çalışıyorum. Türkiye Yazarlar Birliği’nde de Genel Başkan olarak görev yapıyorum. Burada aksakallılarımız, ak saçlılarımız var. Şimdi de aramızda bulunan kurucu Şeref Başkanımız D. Mehmet Doğan, Genel Başkan Başdanışmanı İbrahim Ulvi Yavuz, diğer kıymetli arkadaşlarımızla  istişareye büyük önem veriyoruz. Çalışma hayatında üç “e” yi gerçekleştirirsek başarılı olacağımıza inanıyorum. Birincisi emanet; Emanetin farkına varmak ve hakkını vermek gerek. İkincisi ehliyet;  Liyakati, ehliyeti her zaman gözetmemiz gerek ve üçüncüsü ise edip olmak yani yapılan işi güzellikle yapmak.”

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nin çok kıymetli, çok değerli olduğunu ifade eden Rektör Arıcan, sosyal bilimlerin dünyada önce manevi ilimler, insan bilimleri diye tanımlandığı son olarak da sosyal bilimler olarak adlandırıldığını belirtti.

Rektör Arıcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Biz dünyanın akışına uyacağız, onu takip edeceğiz ama bizim kadim medeniyet köklerimizden gelen bilim anlayışlarımız var. Burada Farabi’yi çok önemsiyorum. İlimler sınıflaması çok önemli diye düşünüyorum. Farabi diyor ki: İlimler sınıflamasında dil çok önemli. Hangi alanda hangi eğitimi yapacaksan o dilin detaylarını çok iyi bileceğiz. Dil bilmek önemli, gönül dillerini bilmek de çok önemli. Mantık, tutarlılık işin felsefesi aynı zamanda. Talimi ilimler diyor, içinde tıp, fizik, mühendislik, teknik var. Dördüncüsü ilahiyat, metafizik. Beşincisi medeni ilimler, siyaset, ahlak, fıkıh kelâmı . Bütün bunları merdiven, uç yükselme olarak görüyor.”

Yıldırım Beyazıt gibi üniversitelerde sosyal, fen ve sağlık bilimlerinin kaldırılarak tek bir enstitüye dönüştürüldüğünü belirten Rektör Arıcan, “Türkiye’de böyle bir dönüşüm başladı. Ama şunu da unutmamız gerekiyor; sosyal bilimsiz tıp kördür. Sosyal bilimsiz bir tıp düşünülemez. Sosyal bilimsiz bir mühendislik, teknik topaldır, olamaz. Esasen Sosyal bilimler olarak bu bütünlüğe de katkı sağlayacağız, sağlamamız gerekiyor. Şunu artık sorgulamamız gerekiyor, bilim neden, niçin yapılıyor; bilimin ahlaki temelleri, kökleri, insanlığı yok edebilen bir bilim olabilir mi? O nedenle belki de sosyal bilimler bu anlamda siyasal bilgiler, hukuk, sosyal beşeri ilimler, İslami ilimler tüm alanlarıyla kültürü, analizi, tetkikleri yapması gerekiyor diye düşünüyorum. ” diye konuştu.  

img_6633.jpg

Devlette devamlılık esastır

ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan sözlerini şöyle tamamladı:

“Ankara Sosyal Bilimler ’de çalışan hocalarımıza, arkadaşlarımıza şunu ifade etmek istiyorum, hayat devam ediyor, devlette devamlılık esastır, hiç fark eden bir şey yok sadece isim değişti. İşlerimize devam ediyoruz, durmak yok, çok çalışmamız gerekiyor. İşimiz zor, yanı başımızda savaş var İdlib’de çok acı durumlar var. Türkiye’nin çok güçlü olması gerekiyor. Onun için kardeşliğimiz, dayanışmamız çok önemli. İhtilafları büyütmeden bardağın dolu tarafına bakmak gerekir. Bu anlamda hepinize kapım açık, hepinizi dinleyeceğim, hepinizle inşallah istişare edeceğiz, el birliği yapacağız konuşacağız. İnşallah bu bayrağı ne kadar mühlet verildiyse nasipte ne varsa o kadarlığıyla bu nöbeti tamamlayalım. Ben bir nöbete geldim diye düşünüyorum, bu bir nöbettir. İnşallah hepinizin desteği ile el birliğiyle güzel çalışmalar yapacağız.”

Prof. Dr. Mehmet Barca da yaptığı konuşmada,  ASBÜ’nün kısa sürede hem akademik hem fiziksel hem de kurumsal anlamda önemli bir seviyeye ulaştığını ifade etti. Makamların geçici, hizmetlerin kalıcı olduğunu belirten Barca, “Bugün bu hizmet bayrağını Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan’a devir etmenin mutluluğunu yaşıyorum. Kendisinin başarılı olacağına yürekten inanıyorum. Ayrıca, birlikte güzel hizmetler gerçekleştirdiğimiz akademik ve idari personelimize de teşekkür eder görevlerinde başarılar dilerim.” dedi.

Törene, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Genel Başkan Yardımcısı Tarkan Zengin,  Başdanışman İbrahim Ulvi Yavuz, Genel Sekreter Muhammet Enes Kala, Mali Sekreter Fatih Gökdağ, Yönetim Kurlu Üyeleri Mehmet Kurtoğlu ve Mahmut Erdemir, İşletme Müdürü Mustafa Ekici, TYB Gençlik birimi öğrencileri,  ASBÜ  Rektör Yardımcıları, dekanlar, öğretim görevlileri, öğrenciler, idari personel, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve yöneticileri katıldı.

img_6753.jpg img_6760.jpg

Törenin sonunda ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan Prof. Dr. Mehmet Barca’a, D. Mehmet Doğan Prof. Dr. Ali Güneş’e ve Rektör Prof. Dr. İbrahim Aydınlı ise Prof. Dr. Ali Danışman’a  günün anısına  plaket  hediye ettiler.

img_6749.jpg

Bu haber toplam 4056 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim