• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 21 °C
  • Konya 11 °C
  • Sakarya 13 °C
  • Şanlıurfa 16 °C
  • Trabzon 20 °C
  • Gaziantep 11 °C
  • Bolu 11 °C
  • Bursa 14 °C

Aşk Konuşmak Değil, Mantık Hiç Değildir

Aşk Konuşmak Değil, Mantık Hiç Değildir

“Yeryüzünde ne kötülük olacağını asla bilemezsin. Eğer bulutlar yağmur yüklüyse yeryüzüne boşalırlar. De ki bir ağaç devrildi, nereye devrilirse devrilsin ister güneye ister kuzeye orada kalır. Ne fayda? Ne gördüm? Neyi bildim? Tek bulduğum, Allah insanı doğru yarattı fakat onlar çok düzenler aradılar.”

2000’li yıllar gerek dünya sinemasında gerekse Türkiye sinemasında Bilal Yorulmaz’ın ifadeleriyle “din ve/veya inanç” temalarının hakim olduğu bir dönem olarak nitelendirilebilir. Sinemanın dini ele alış biçimde değişiklikler yaşandığı ve dini bir figür olan “dışlanmış ve daraltılmış” din adamı tiplemesinin 2000’li yıllardan sonra toplum tarafından kabul görmesi dikkatleri üzerine çekmektedir.

Reha Erdem bir röportajında ise inançsızlığın insanı insanlıktan uzaklaştıran bir şey olduğunu ve inançsız insanın film yapmasının daha da çok zor olduğunu ifade eder. Erdem’e göre Kosmos bir inanç daha doğrusu inançsızlığa ağlama filmidir. Erdem sadece bu filminde inanç ve aşk temasını kullanmamış Beş Vakit ve Elde Var Hayat filmlerinde de inanç ve aşk temalarını izleyiciye sunmuştur.

Kars’ta çekilen Kosmos filmindeyse nereden geldiği belli olmayan olağanüstü güçleri ve hisleri olan halkın her türlü ihtiyacını gidermeye çalışan hırsız bir ana karakterin, aşkı arama serüveni anlatılır. Erdem filmlerinde öykülerini anlatacağı karakterleri her zaman olduğu gibi bu filminde de yavaş yavaş dağınık biçimde ve önceden tanıştırır bizlerle. Filmlerinde karakterleri ve öykülerini anlatmaz. Tema olarak birey ve toplumsal ilişkiler irdelenmektedir.

Battal, filmin giriş sahnesinde nehirde sürüklenmekte olan kardeşini kurtarmak için koşuşturmakta olan Mavi Atkılı Genç Kadın ile karşılaşır. Boğulup nehirde sürüklenen çocuğun cansız bedenine can verir. Yerliler Battal’ın nehirden cansız çıkardığı çocuğa can verdiğini duyar ve inanırlar. Bu olaydan sonra yerlilerin Battal’a inandıkları ve hikmetinden sual etmedikleri görülür. Battal yabancı değildir artık, tanrı misafiridir. Battal’ın sözleri de kerametleri de yabancı değildir aslında yerli halka şamanik öğeler, yaşadıkları din içinde geleneksel inançlarında bulunduğundan olağanüstü görülse de garip karşılamazlar.

Devamı: https://www.izdiham.com/ask-konusmak-degil-mantik-hic-degildir/

Bu haber toplam 646 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı30 Eylül 2025 Salı 08:37
  • Güz Sonatı29 Eylül 2025 Pazartesi 13:14
  • Fatma Gülşen Koçak Hz Hatice’yi Anlattı23 Eylül 2025 Salı 11:20
  • Bursa: Şiir Şehir17 Eylül 2025 Çarşamba 12:09
  • Selim Cerrah Cihannüma Genel Başkanı oldu16 Eylül 2025 Salı 13:43
  • Genç Birikim dergisinin Eylül 2025 (279'uncu) sayısı çıktı.15 Eylül 2025 Pazartesi 11:47
  • Kaybettiğimiz Meçhul; Kendimiz11 Eylül 2025 Perşembe 14:21
  • Yaşayan Dil-Yaşatan Dil11 Eylül 2025 Perşembe 12:08
  • Modern Dünya İnsanın Hikayesi: Yokuşa Akan Sular10 Eylül 2025 Çarşamba 13:39
  • Şiir Ezber mi Bozacak Rahatsız mı Edecek?08 Eylül 2025 Pazartesi 10:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim