• İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

Avrupa’nın Karanlığı Engizisyon Tarihi

Avrupa’nın Karanlığı Engizisyon Tarihi
Araştırmacı, Tarihçi, Yazar M. Emin Gerger’in 90. kitabı yayınlandı!..

Araştırmacı, Tarihçi, Yazar Mehmet Emin Gerger’in, Dr. Ramazan Topdemir ile birlikte Çevirip düzenledikleri; Ziya Paşa’nın “Avrupa’nın Karanlığı Engizisyon Tarihi” adlı Kitabı, Gerger Yayınları tarafından yayınlandı. Gerger’in 90. Kitabı olan eser, iki ana bölüm ve toplam 116 sayfadan oluşuyor.

Kitabının Önsöz’ünde Engizisyon hakkında şu bilgiler yer alıyor: “Engizisyon (İnguisition); “sorgulama, baskıcı soruşturma” anlamına gelen bir kelimedir. Papa 3. İnnocent ve Papa 9. Gregory’nin emriyle, 12. Yüzyıl’da Avrupa’da kurulan ve yaygınlaştırılan “Engizisyon’un” ilk kuruluş amacı; Hıristiyanlık Dinini terkeden dinsizlerin veya Hıristiyanlığın temel esaslarına aykırı davranan kimselerin teftiş edilerek, cezalandırılmalarını sağlamaktır. Bu mahkemeler; Hıristiyan Katolik Mezhebine dayanan Ceza Mahkemeleridir. Geniş yetkilerle donatılan Engizisyon Mahkemeleri “Mukaddes Mahkemelerdi; “hapis, sürgün, mallara el koyma, işkence ve ölüm” gibi cezalar verebiliyordu. Papaz ve Piskoposların Hakim olarak görev yaptıkları Engizisyon Mahkemeleri, başlangıçta “Hıristiyanlıktan dönen dinsizleri ve Hıristiyanlaşmış Yahudileri hedef almışken, daha sonra Hristiyan olmayan Müslümanları da hedef almıştır. Öldükten sonra “suçlu” oldukları belirlenen, anlaşılan kimselerin naaşlarının mezarlarından çıkarılarak “yakılması” ve “şüphelilerin yargılama sırasında tuzağa çekilip, cezalandırılması” gibi “hukuka aykırı” uygulamalar, bu Mahkemelerin icraatlarından bazılarıdır!..  “Engizisyon Mahkemeleri” hakkında Üstad Ziya Paşa şunları söylüyor: “İşbu Engizisyon’un ilk olarak ortaya çıkışı, İspanya’da denilse de etkileri her yerden fazla orada olduğundan, “Engizisyon” kelimesi ve adı geçtiğinde, hemen İspanya’da gerçekleşen korkunç cinayetler hatırlanıp, özellikle “Ben-i Ahmer İslâm Devleti”nin yıkılmasından sonra Hıristiyan Hükümetleri’ne emanet olarak kalmış bulunan”Müslüman halkın” tahammül edilemez zulüm ve işkencelerle Dinlerini değiştirmeye zorlandıklarını, yine bu korkunç zulüm Mahkemelerinin elinden kurtulamayıp, binlercesinin çeşitli cezalarla helâk edildikten sonra, hepsinin vatanlarından Hicret’e (göçe) zorlandıkları Tarihi gerçeklerdendir. “Engizisyon Meclisi”nin icad edilip kurulmasına ve Din (Hıristiyanlık) adına icra ettiği (işlediği) suçlara ve günahlara dair, pek çok kitaplar yazılmıştır.”Üstad Ziya Paşa, “Engizisyon Tarihi” adlı bu kitabında, “medeni” geçinen Avrupa’nın karanlık, vahşi ve  barbar yüzünü, “Engizisyon Mahkemeleri’nde” işlenen insanlık dışı cinayetleri, ibret ve dehşet verici örneklerle açıkça ortaya koymaktadır.

İki ana bölümden oluşan kitabın Birinci Bölümü: “Engizisyon Tarihi” İkinci Bölümü: “Engizisyon Tarihi Kitabı’nın Orijinal Metni” Ana başlığı adlarını taşımaktadır.

Araştırmacı, Tarihçi, Yazar M. Emin Gerger’in ve Dr. Ramazan Topdemir’in Osmanlıca aslından Çevirip düzenledikleri bu önemli kitap; Avrupa’nın Engizisyon Mahkemeleri’nin yaptığı yargılamaları, insanlık dışı cinayetlerini, Engizisyon vahşetini ve zulümlerini, daha yakından ve doğru olarak öğrenmek isteyen herkesin mutlaka okuması gerekli önemli bir başucu kitabı durumunda..  

İletişim: megerger@hotmail.com / Gerger Yayınları-Tel: 0532. 5226164

engizisyon-tarihi-kapak.png

Bu haber toplam 912 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim