• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Başkan Arıcan: Kur’an-ı Kerim Akif’in ilham kaynağıdır

Başkan Arıcan:  Kur’an-ı Kerim Akif’in ilham kaynağıdır
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Yeni Dünya Vakfı Gaziantep Şubesinin düzenlediği “Mehmet Akif’i Anlamak” konulu söyleşiye katıldı.

22.01.2021 tarihinde şubenin instagram hesabı üzerinden canlı olarak yayınlanan programı Doç. Dr. Ahmet Tan yönetti.

Başkan Arıcan yaptığı konuşmada “İslâm ve İstiklâl şairi Mehmet Âkif Ersoy doğumu ve hayatı itibariyle hem bir Osmanlı hem de yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Yetiştiği şartlara ve ortamlara baktığımız zaman; Osmanlı'nın tüm değerleriyle, birikimleriyle yetişmiş, şehirli, bir başkent insanı,  payitahtta İstanbul’da yetişmiş biridir.” dedi.

 Akif’in yetiştiği çevre ve eğitimi ile bilgiler de veren Genel Başkan Arıcan, “Eğitim hayatına baktığımızda; Akif İlköğrenimine Fatih'te Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde başlıyor. Arapçayı babasından öğreniyor, ilköğretimini tamamladıktan sonra Fatih Merkez Rüştiyesi’ne başlıyor ve burada Türkçe, Arapça, Farsça ve Fransızcada hep birinci oluyor.  Başarılı bir öğrenci olan Akif; Mülkiye Mektebi’nin idâdî kısmından mezun olduktan sonra da o sırada yeni açılmış olan Mülkiye Baytar Mektebi’ne girdi ve birincilikle mezun oluyor. Akif’in bu kadar iyi yetişmesinde elbette babası Mehmet Tahir Efendi’nin büyük etkisi ve katkısı var. Mehmet Tahir Efendi kim? Medresede yetişmiş, dönemin önemli âlimlerinden dersler almış, temizlik ve titizliği ile hep takdir edilmiş, Fatih Medresesi müderrislerindendir.” diye konuştu.

Yetiştiği çevrenin, bitirdiği okulların ve Müslüman kimliğinin Akif’in hayatını şekillendirdiğinin altını çizen Genel Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüm bunları belirttikten sonra şunu rahatlıkla ifade edebiliriz; şair, fikir ve mücadele adamı Akif, babasından aldığı eğitimden başlayarak öğrencilik hayatının tamamında  başarılı olmuştur. Başarılı olmakla kalmayıp, öğrendiği tüm bilgileri hayatına ve eserlerine de yansıtmıştır. Başta hayatında olmak üzere, eserlerinin,  duygu, düşünce ve eylemlerinin kaynağında Kur’an olduğunu gördüğümüz Akif İslâm düşünce ve anlayışından ilham almış bir mütefekkirimizdir.”

haberin-devaminda-kullanalim.jpeg

Bu haber toplam 682 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim