BERCAN TUTAR ‘Küresel NATO’ projesi ve Türkiye

BERCAN TUTAR ‘Küresel NATO’ projesi ve Türkiye
Terör ile savaş' hamlesiyle stratejik hegemonyasını Asya-Pasifik'e genişletme çabası hezimete uğrayan ABD, Ukrayna ve Tayvan krizleri üzerinden yarım kalan projesini yeniden aktive etti.

Zira 11 Eylül 2001 saldırılarının asıl hedefi Ortadoğu'yu yeniden dizayndan çok Afganistan üzerinden Avrasya ve Hint-Pasifik sahasının denetim altına alınmasıydı. Bunun yolu da NATO'nun Atlantik parantezinden çıkarılıp ABD'nin çıkarlarına hizmet eden küresel bir aparat haline getirilmesinden geçiyordu.
Nitekim Adnan Akfırat'ın Aydınlık'ta 13 Mayıs'ta yayımlanan "Doğuya attığı her adım NATO'yu mezarına yaklaştırıyor!" başlıklı yazısında işaret ettiği gibi "New York'taki 11 Eylül tertibi, NATO tarihinde ilk kez Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 5. maddesinin uygulanmasına neden oldu. Maddeye göre bir üyeye yapılan saldırı tüm üyelere yapılmış sayılmaktaydı. 4 Ekim 2001'de NATO, saldırıların 5. madde hükümlerine uygun olduğuna karar verdi ve 20 yıl süren ve yenilgiyle biten Afganistan saldırısını başlattı..."
Akfırat'ın da vurguladığı üzere Afganistan işgaliyle birlikte küresel NATO projesi ilk kez Asya- Pasifik bölgesinde arzı endam etmeye başladı. Avustralya, Yeni Zelanda ve Singapur Afganistan'a asker gönderirken Japonya ve Güney Kore de lojistik destek verdi.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/bercan-tutar/2022/05/26/kuresel-nato-projesi-ve-turkiye

Bu haber toplam 195 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim