• İstanbul 15 °C
  • Ankara 19 °C

“Berkan, 28 Şubatçıların ağzıyla konuşmayı sürdürüyor”

“Berkan, 28 Şubatçıların ağzıyla konuşmayı sürdürüyor”

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Karar Gazetesi Yazarı  İsmet Berkan’ın ‘Kültür savaşı’ sıcak çatışmaya mı dönecek” başlıklı yazsısında kendisine yönelik asılsız iddialarda bulunulduğunu ifade ederek konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Berkan, söz konusu yazısında: “Yıllar önce, yönetmen Mustafa Altıoklar’ın ‘İstanbul Kanatlarımın Altında’ adlı filminde padişah 4. Murat’ın eşcinselliği ima edildiği için dönemin Refah Partili Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Kabatepe bu filmin Kayseri’de gösterilmesini yasaklamıştı. Ama o zaman Kabatepe’nin kendisi dahil kimse çıkıp göğsünü gere gere yasağı savunmamıştı, bir mahcubiyet vardı.” ifadelerine yer vermişti.

Prof. Dr. Şükrü Karatepe ise yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İsmet Berkan, üzerinden çeyrek asır geçmiş bir konuda 28 Şubatçıların ağzıyla konuşmayı sürdürüyor.

Öncelikle belirteyim ki belediye başkanlığımda film yasaklamadım. Belediyenin film yasaklama yetkisi olmadığını bilmeyecek kadar da cahil bir hukukçu değilim. Üstelik, değişik çevrelerden gelen tepkiler üzerine merak ederek İstanbul’da filmi iki kez izledim. Sıradan bir yapım olan filmin, tepki göstermeyi gerektiren bir yönü olduğunu görmedim.

Olaya adımın karışması ise, kısaca şöyle oldu:

Mülkiyeti belediyeye ait olan Onay Sineması, Mustafa Altıoklar’ın “İstanbul Kanatlarımın Altında” adlı filmini göstermek için programına alınca, Nizamı Alem Ocakları işletmeciyi  “filmi oynatırsan sinemayı yakarız” diye tehdit etmişler. İşletmeci haklı olarak korkmuş ve başka bir filmi oynatmış. Sinema belediyenin mülkü olduğu için 28 Şubatçılar olayı benim üzerime yıkmayı uygun buldular. Fırsat kollayan güdümlü medya koro halinde üzerime yüklendi. İsmet Berkan’ın sandığı gibi mahcup olacağım bir durum yoktu.

Üzerime gelen iftiracılara, göğsümü gererek hak ettikleri cevabı verdim.

Mustafa Altıoklar ile iki kez televizyonda tartıştık. Altıoklar muhatabına yukardan bakan tavrıyla, filmini övüyor, eleştirilmez görüyordu. Bana göre ise, tavrı aydın despotizmiydi.

Altıokların istediği gibi film yapmak hakkı olduğu gibi, sinemacının da istediği filmi oynatma hakkı  vardı. Film sıradan bir yapımdı. İma ettiği eşcinsel ilişki de dahil pek çok yönden eleştirilebilirdi. Bugün de aynı görüşteyim, kibirli aydınların diledikleri gibi sanat eseri üretme hakları olduğu gibi, halkın da dilediği sanat eserini beğenme veya protesto etme hakkı vardır.”

Bu haber toplam 179 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim