• İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C

Bir Duruş İnşa Etti Hisar Dergisi ve Mehmet Çınarlı

Bir Duruş İnşa Etti Hisar Dergisi ve Mehmet Çınarlı
Mehmet Çınarlı da Hisar dergisinin kurucu ve çekirdek kadrosunda yer alır. Muaz Ergü yazdı.

Çok yakın tarihlere kadar memleketimizdeki öykü, roman, şiir gibi edebi alanlarda çok ciddi atılımların, polemiklerin, tartışmaların, edebi mahfillerin varlığı söz konusuydu. Bir hareket, gelişme ve ilgi vardı bu alanlara. Edebiyat alanındaki tartışmalar yetkin, seviyeli ve ufuk açıcı bir özelliğe sahipti. Birbirine sanatsal ya da siyaseten muhalif olanların bile polemikleri, içinde kalite ve seviye barındırıyordu. Dergiler, bültenler, gazeteler, gazetelerin kültür ekleri sanatın ve edebiyatın vazgeçilmez organları olarak bu alanların gelişmesinde, yayılmasında ciddi işlevlere sahiptiler. Hepsi adeta birer mektep mesabesindeydiler.

16 Mart 1950 yılında yayınlanmaya başlayan Hisar dergisi de yukarıdaki saydığımız özellikleri haiz dergilerin başında gelir. Hisar dergisi deyince de hemen aklımıza Mehmet Çınarlı gelir. Cumhuriyet döneminde dergicilik bağlamında iki damarın varlığından söz edilebilir. Varlık dergisi Ve Hisar dergisi. Varlık dergisi yayın hayatına Hisar’dan önce başlar. İki dergi de Ankara’da yayınlanır. Hisar dergisi geleneğe bağlı, milli değerlerin yaşatılması için uğraş veren, Batı kültürüne karşı çıkmayan ama bu kültür karşısında bizim geleneksel kültür kodlarımızın yitip gitmesini istemeyen bir paradigma etrafında toplanan şahsiyetlerden oluşur. Büyük toplumsal herc-ü merce karşı yerli duruşun imkânlarını arayan şahsiyetler. Türkçemizi bunalımdan, buhrandan kurtarmanın yollarını… Dergide en hâkim unsur Türk kültür ve medeniyetine katkı sağlamış insanların, meydana getirilmiş değerlerin unutulmaması… Evet, Mehmet Çınarlıdan bahsederken Hisar’dan, Hisar’dan bahsederken Mehmet Çınar’dan bahsetmemek eksik olur.

Bir duruş inşa ettiler

1925’de Ermenek’te doğan Çınarlı A. Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirir. Akademik olarak edebiyat eğitim almamış olmasına rağmen küçüklüğünden beri şiire ilgisi var. İlk ürünlerini çeşitli gazete ve dergilerde yayınlar. Daha sonra Hisar dergisinin kurucu ve çekirdek kadrosunda yer alır. Aslında dergi hayatiyetini Çınarlı’nın azim ve gayretine borçludur da diyebiliriz. Çınarlı, edebiyat alanında kadimle yeni arasında köprü vazifesi görmüş, milli ve manevi değerlerin imbiğinden damıtılan şiirleri okuyucuyla paylaşan biri olmuş. Şiirlerinde aruz ölçüsünü kullanmıştır. Mehmet Bey sakin, mütevazı duruşuyla o günlerdeki kaosun, karmaşanın içinde herkesi sağduyuya, mantığa, sükûnete çağırır. Önemli bir misyonu icra eder aslında.

Mehmet Çınarlı ve Hisar ekibi bir duruş inşa ederler. Garipçilerin ölçüden, uyaktan, şairanelikten uzak zihinsel anlayışlarını kabul etmezler. Serbest söyleyişe karşı geleneksel kalıpların devamından yanadırlar. İkinci Yen’inin milli ve manevi duyguları dışlamalarını hoş görmezler. Bu yönden de İkinci Yeni’ye karşılar. Şairin, bir ideolojinin propagandisti gibi davranmasını eleştirirler.

 

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/portre/24626/bir-durus-insa-etti-hisar-dergisi-ve-mehmet-cinarli

Bu haber toplam 2039 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim