• İstanbul 17 °C
  • Ankara 19 °C

“Birbirine güven veren bir ahlak sistemi geliştirmeliyiz”

“Birbirine güven veren bir ahlak sistemi geliştirmeliyiz”
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Kanal12 televizyonunda canlı olarak yayınlanan “Haftanın Notları” programına katılarak “Mevlid-i Nebi Haftası” hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Telefon bağlantısı ile yapılan söyleşide Kasım Alcan’ın sorularını cevaplandıran Genel Başkan Arıcan,  Bu yıl "Peygamberimiz ve Çocuk" temasıyla düzenlenen "2020 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası" etkinliklerinin kutlandığı bugünlerde Avrupa’nın bazı ülkelerinde peygamberimize karşı girişilen saldırıları kınıyorum dedi.

“Avrupa kendisini medeni olarak adlandırsa da aslında Mehmed Akif Ersoy’un söylediği gibi “batı tek dişi kalmış bir canavar”  diye konuşan Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Âlemlere rahmet olarak gönderilmiş bir peygamberin böylesi ucuz, basit, siyasi emellere alet edilmesi kadar üzücü bir durum olamaz. Her şeyden önce kutsallar üzerinden bir siyaset yapılmamalı. Hiç bir toplumda, hiçbir ülkede, böyle bir durumun olmasını kabul etmeyiz. Tabii en vahimi de buna sessiz kalan aydınlar, entelektüeller ve sözüm ona batının her konuda fikir beyan eden siyasileri bu konuda dut yemiş bülbüle döndüler.”

“Peygamberimiz Hz. Muhammed'in en önde gelen özelliklerinden biri üstün bir ahlâka sahip oluşudur” diye konuşan Başkan Arıcan, “O’nun ahlâkı Kur’an ahlâkıydı ve dünyanın bir ahlâk nizamı ile nizamlaması derdi ile dertlenmişti. Derdi insanlıktı ve “insanların en hayırlısı insanlara en faydalı olandır” buyuruyordu. Peygamberimize nübüvvet gelmeden önce de Muhammedü'l-emîn” olarak tanınıyordu. Bugün ihtiyacımız olan tek şey güven ve bir ahlâktır, ahlak nizamıdır. En başta Müslüman coğrafya, Müslüman halklar, Müslüman ülkeler birbirine güven verecek, güven duyacak. Müslümanı bu yönüyle tarif eden bir hadiste peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Müslüman, dilinden ve elinden diğer Müslümanların emniyette olduğu kişidir.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında dünyanın daha yaşanır hale gelmesi için hayatımızın her alanına ahlâkı değerlerin sirayet etmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Arıcan, felsefeden eğitime, ahlâktan siyasete, çalışma hayatından hukuka kadar pek çok konunun temelinde  ahlâk olmalıdır. Bir ahlâk filozofu olan Nurettin Topçu, “Ahlâk” kitabını işte tam da bunun için yazmıştır. Sistem denilen şey bir düzendir. Düzen, nizamdır. Nizamın temelinde ise ahlâk vardır.” diye konuştu.

ekran-alintisi-(1).png

Bu haber toplam 1548 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim