• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Bülent Orakoğlu: Putin Esed’siz bir Suriye için düğmeye bastı mı?

Bülent Orakoğlu: Putin Esed’siz bir Suriye için düğmeye bastı mı?
Esed rejimi adına çalışan eski bir diplomat, Suriye’de Esed ile Rusya’nın arasında bir takım sorunların olduğu ve Rusya’nın Esed’siz bir Suriye için yeni plan yaptığını iddia etti.

Eğer iddialar doğruysa Rusya’nın bölgedeki çıkarları ve hedeflerinin Şam ve Tahran ile çelişmesi nedeniyle yüzünü İran’a dönen Beşar Esed Putin ile sorunlarını çözemezse büyük bir ihtimalle koltuğundan olacak. Diplomat Sagr El Mülhim’e göre Suriye’de sahada olan devletler arasında ‘Esed’siz bir Suriye’ için anlaşma yapılmıştı. “Çözümün ilk aşaması olarak rejimin askeri konseyinin yanısıra bir siyasi konsey oluşturulacak ve muhaliflerden bazı Suriyeli yetkilileri de içinde barındıracak bir geçici hükümet kurulacaktı. Beşar Esed, siyasi bir mülteci olarak, İran, Küba veya Venezuela’ya gidebilecekti.” Önümüzdeki ayların sürprizlerle dolu olacağına dikkati çeken Mulhim, ABD’nin Beşar Esed rejimiyle yakın ilişkisi olan ve Sezar Yasası’nın ilkelerini uygulamayan ülke veya kurumlara yaptırımların sıklaşacağını da iddia etti. Sezar Yasası olarak bilinen, tam adıyla ‘’Sezar Suriye Sivil Koruma Yasası” 21 Aralık’ta Donald Trump tarafından imzalanmıştı. İsmini, 2014’te Esed rejiminin muhalifleri tuttuğu hapishanelerde işkenceyle öldürülen 11 bin tutukluya ait 55 bin fotoğrafı dünya basınına sızdıran askeri polisin kod adından alan yasaya göre, Rusya ve İran adına hareket eden kişi veya üstlenici şirketlere destek sağlayan ya da onlarla büyük miktarda para alışverişinde bulunan yabancı kişi ve kuruluşlara yaptırım uygulanabilecek. ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilileri, ‘’ABD’nin Sezar Yasası kapsamında içlerinde Beşar Esad ve eşinin de bulunduğu Suriye hükümetiyle ilişkili 39 kişiye yaptırım uygulanacağını açıklamıştı. Aynı yetkililer yaptırım kararlarının rejimin halkına karşı yürüttüğü vahşi savaş durmadığı sürece devam edeceği hususunu da özellikle belirtmişlerdi.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/bulent-orakoglu/putin-esedsiz-bir-suriye-icin-dugmeye-basti-mi-2058965

Bu haber toplam 105 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim