• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Burhan Sakallı'dan bir ilk kitap: Yol Yarılar Bizi

Burhan Sakallı'dan bir ilk kitap: Yol Yarılar Bizi
Burhan Sakallı ile tanışıklığım çok eskilere dayanır. 1996 yılında çıkardığımız Martı Dergisi’nde şiirleri yer almıştı.

Ben de Sakallı’nın çıkardığı Aşiyan Dergisi’nde şiirler yayınladım. Yani dergilerle ve şiirlerle kurulu bir dostluğumuz var. Gıyabi tanışıklık dergiler aracılığı ile devam etti. 11. Mevlana Şiir Akşamları’nda da yüz yüze tanışma fırsatımız oldu.

Dergilerdeki şiirlerinden sonra şimdi bir ilk kitap ile karşımızda Burhan Sakallı. Loras Yayınları arasında çıkan “Yol Yarılar Bizi”, yazma serüveni çok eskilere dayanan bir  şairin şiir durağı olarak görülebilecek kıymetli bir eser olarak gönül hanemize konuk oldu.

Şiirlerine aşina olduğum bir şair Burhan Sakallı. Sözü yormadan, şiiri imgeye boğmadan, yüreğinin sesiyle kuruyor şiirini. Lirik bir seslenmenin beslediği şiirler okuyoruz onun kaleminden. Kendi toprağının sesini dize dize sunuyor şiirinde.

Üç bölümde üç hayat

Kitap üç bölümden oluşuyor; İlk Günler, Art Arda Gelen, Şimdiki Zaman. Üç bölümün adında da geçip giden zamana bir gönderme var. Kitabın ismi de “Yol Yarılar Bizi” olunca bütün parçalar yerli yerine oturuyor.

Ömür geçiyor, zaman en koyu çizgisini hayatımızın tam orta yerine çizerek ilerliyor. Acılar bırakmıyor yakamızı. Sakallı’nın şiirinin coğrafyası çok geniş. Bir eli Anadolu’da diğer eli dünyanın acı çeken coğrafyalarında hüzünler biriktiriyor.

“baksana karşı kıyılarda bahar
kanar ellerim bir orta doğu kırmızısı
zeytindağı’nın erken büyüyen ve erken ölen çocukları kadar
sızısı bitmez kalplerimizde tehcir
kalbimiz ne çok muhacir” (s. 57)

Şarkıların insan ruhuna dokunan birçok etkisi vardır. En çok da insana tercüman olur şarkılar. Derdine, sevincine, hüznüne, geçmişine, bugüne şarkıların dokunan bir yanı vardır. Cihan Aktaş’ın “Yükümü Hafifleten Şarkılar” isimli yazısını okuyunca içimde çınlayıp duran bütün ezgileri şimdi Burhan Sakallı’nın aynı isimli şiirinde de duydum. Gitmek, kalmak, direnmek, ölmek, yaşamaya çalışmak ve hepsini omuzlayan şarkılar.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/burhan-sakalli-dan-bir-ilk-kitap-yol-yarilar-bizi-makale,2335.html

Bu haber toplam 272 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim