Çanakkale Şehitlerinde İstiklal Marşına Âkif

Namık AÇIKGÖZ

Mart ay­la­rı, ilk genç­lik yıl­la­rım­dan be­ri Ça­nak­ka­le ve Meh­met Âkif ile do­lu geç­miş­tir. 15-16 ya­şım­dan be­ri, par­ti­zan cum­hu­ri­ye­tin yok say­dı­ğı ama unut­tur­ma­ya da gü­cü­nün yet­me­di­ği Ça­nak­ka­le Za­fe­ri’­nin he­ye­ca­nıy­la ge­çer­ken, bir yan­dan da İs­tik­lal Mar­şı­’nın ka­bu­lüy­le il­gi­li kut­la­ma­lar­la dol­muş­tur. Bu fa­ali­yet­le­ri, res­mi ku­rum­lar de­ğil, si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rı yap­mış­tır ha­a!... Okul­lar fa­lan zan­net­me­yin. Okul­lar, “re­jim mu­ha­fı­zı­” ye­tiş­ti­ren bi­rer kış­la ola­rak ne Aki­f’­i sev­miş­tir, ne de Ça­nak­ka­le­’yi!... Çün­kü Akif, par­ti­zan cum­hu­ri­yet ile çe­li­şen gö­rüş­le­re sa­hip­ti; Ça­nak­ka­le de Os­man­lı dö­ne­mi za­fe­ri idi. Ye­ni ku­ru­lan dev­le­tin, es­ki dev­let dö­ne­mi­ne ait za­fer­ler­le işi ola­maz­dı. Ni­te­kim öy­le ol­du ve Ça­nak­ka­le hâ­lâ (13 yıl­lık Ak Par­ti ik­ti­da­rın­da bi­le) res­mî bir ka­bul gör­me­mek­te; si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rı­nın he­ye­ca­nı­na terk edil­mek­te­dir. 

Ney­se­… La­fı do­laş­tır­ma­ya­lım.

12 Mart 1921 gü­nü TBMM’­de ka­bul edi­len İs­tik­lal Mar­şı, bir an­lık il­ham ile ya­zıl­mış bir şi­ir de­ğil­dir. O me­tin ta­aa 1915’le­re uza­nan bir ar­ka pla­na sa­hip­tir. 

Âkif, 18 Mart 1915 gü­nü ger­çek­le­şen Ça­nak­ka­le De­niz za­fe­ri için yaz­dı­ğı şii­rin­de (Ki Sa­fa­ha­t’­ın 6. Ki­ta­bı olan Ası­m’­ın için­de­dir bu şi­ir) İs­tik­lal Mar­şı­’nın te­mel­le­ri­ni gö­rü­rüz. 

Ça­nak­ka­le Şe­hit­le­ri şii­rin­de, em­per­ya­liz­me kar­şı sa­va­şan bir mil­le­tin di­ren­me gü­cü var­dır. Em­per­ya­lizm, Ça­nak­ka­le­’de “me­de­ni­ye­t” şek­lin­de te­za­hür eder ki ay­nı te­za­hür, İs­tik­lal Mar­şı dö­ne­min­de de var­dır.

Akif, Ça­nak­ka­le şii­rin­de “Me­de­niy­yet de­ni­len kah­be, ha­ki­kat, yüz­sü­z” der­ken, İn­gi­liz­le­rin or­ga­ni­ze et­ti­ği ama bü­tün “me­de­nî dün­ya­”nın sal­dı­rı­sı­na kar­şı mil­lî vic­da­nın çığ­lı­ğı­nı di­le ge­ti­ri­yor­du. İş­te bu “me­de­ni­yet sa­hi­bi­” ve­ya “yir­min­ci as­rın mah­lûk-ı asi­l”­i olan Av­ru­pa­lı, “en ke­sif or­du­lar­la­”, tıp­kı “yır­tı­cı, his yok­su­lu bir sırt­lan kü­me­si­” gi­bi­” sal­dı­rı­yor­du.

Akif, Ça­nak­ka­le­’de bü­tün “ak­vâm-ı be­şe­r”­i sal­dı­rır­ken tas­vir edi­yor ama bun­la­rın tek or­tak özel­lik­le­ri­nin “me­de­nî­” ol­ma­la­rı­nı söy­lü­yor­du.

İs­tik­lal Mar­şı­’n­da Âkif “me­de­ni­ye­t” için “tek di­şi kal­mış ca­na­va­r”, tes­pi­ti­ni ya­par. Sa­fa­ha­t’­ın baş­ka ki­tap­la­rın­da da Âki­f’­in me­de­ni­ye­tin vah­şe­ti­ni zik­ret­ti­ği ifa­de­le­ri var­dır. 

Âkif, da­ha 3-4 ya­şın­day­ken 93 har­bi çık­mış ve ya­şa­nan bü­yük fe­la­ke­tin hi­kâ­ye­le­ri muh­te­me­len ço­cuk Âki­f’­in ha­fı­za­sın­da yer et­miş­ti.  

1897 Türk-Yu­nan Har­bi, 1912 Bal­kan Sa­va­şı ve ar­ka­sın­dan Bi­rin­ci Dün­ya Sa­va­şı ve 1919’da Mil­lî Mü­câ­de­le­… Âki­f’­in ne­re­dey­se 50 yı­lı sa­vaş­lar­la geç­miş ve bu sa­vaş­lar hep gü­yâ “me­de­nî dün­ya­”nın bar­bar­la­ra sal­dı­rı­la­rı şek­lin­de te­za­hür et­miş­tir. 

Bü­tün ha­ya­tı­nı ne­re­dey­se sa­vaş­lar­da ge­çi­ren Âkif, tek­no­lo­jik gü­cüy­le in­san­lı­ğın ba­şı­na be­lâ olan me­de­ni­ye­ti, Ça­nak­ka­le şii­rin­den iti­ba­ren kö­tü­le­me­ye baş­la­mış­tır. (Ta­bi­i Âki­f’­in kö­tü­le­di­ği me­de­ni­yet, sal­dır­gan me­de­ni­yet­tir. Üret­tik­le­ri tek­no­lo­ji­yi in­san­la­rın re­fa­hı için de­ğil, ölü­mü için kul­la­nan tek­no­lo­ji me­de­ni­ye­ti­dir.)

1921 yı­lın­da bu mil­le­te mil­lî marş ya­zıl­ma­sı söz ko­nu­su ol­du­ğun­da, Âkif, ne­re­dey­se son 9 yıl (1912 1921) öze­lin­de ama  1877-78’den be­ri ge­çen za­man ge­ne­lin­de ya­şa­dık­la­rı­nı ve “me­de­ni­ye­t” ide­ali­ze edi­len şe­yin me­l’­ane­ti­ni de şi­iri­ne derc ede­cek­ti. Bu son de­re­ce nor­mal bir ta­vır­dır. 50 yı­lı sa­vaş­la ge­çen bi­ri ola­rak top­lum­sal trav­ma­yı şi­iri­ne “me­de­ni­ye­t” mer­kez­li ola­rak yan­sıt­ma­say­dı; Âkif bu ka­dar güç­lü bir şa­ir ola­maz­dı za­ten. 

Bu yazı toplam 519 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim