• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Cilalı İnternet Çağında "E-Sosyal" Bir Dünya

Namık AÇIKGÖZ

Dünya insanlık tarihini tasnif ederken her çağı birçok kıstaslara göre adlandırıyor. Antropoloji “insanlığı “homo ecektus, homo faber, homo sapiens” şeklinde tasnif eder.

Bir başkası taşlara, madenlere göre… Bir diğeri de “eski, orta, yakın yeni” gibi adlandırmalarla ele alır.

İnsanlık tarihi, üretim, üretim ilişkileri, yönetim şekilleri gibi pek çok bakış açısıyla değerlendirilse de insanlığın en büyük icadının “tekerlek” ve tabii ki “daire” olduğu da söylenir. Bu açıdan bakılsa, “tekerlekten önce” ve tekerlekten sonra” adlandırması bile yapılabilir.

Tekerlek ulaşımı ve üretimi hızlandırmıştır ve hâlâ en büyük icad olarak insanlık tarihinde başköşeye oturmuştur. Tekerleğin icadının “ulaşım” yönü, bir süre sonra “iletişim” ile genişlemiş ve insanlık en büyük hamleyi ve en büyük değişimi ondan sonra yaşamıştır. Buna göre insanlık tarihini “iletişimden önce” ve iletişimden sonra” diye ayırmak teklif edilebilir. Tabii bunda tekerleğin ve dasirevî hareketin verdiği matbaanın keşfi de önemli rol üstlenmiştir.

Lafa dünya turu attırmayıp sadede gelelim…

MATBAADAN İNTERNETE

Matbaa ve arkasından gazete… Sonra dergiler… Telefon, fotoğraf, radyo, televizyon… Derken insanlık tarihinin en büyük değişimi olarak görülebilecek olan “cilalı internet çağı”na geldik. Şimdi hepimiz o çağı yaşıyoruz… “İnternetten faydalanmayanlar da var. Onları da mı bu çağa dâhil edeceksiniz hocam?” diyecek olan akl-ı evvellere hemen söyleyeyim; paleolitik çağda bile “kaba taş” çağını yaşayanlar vardı ve onlar paleolitik çağın farkında olmadan orta çağda bile hayat sürdüler.  Hatta böyle bir soruyu soracak kişinin o çağ izini taşımasından şüphe ederim.

Devamı: https://www.enpolitik.com/kose-yazisi/4016/cilali-internet-caginda-e-sosyal-bir-dunya

Bu yazı toplam 930 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim