• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

D.Ali Taşçı: Yüz Yıllık Uykudan Uyanmak

D.Ali Taşçı: Yüz Yıllık Uykudan Uyanmak
Ünlü tarihçi İsmail Hami Danışmend ‘Tarihi Hakikatler’ isimli eserinde anlatıyor:

‘Sultan Hamid’in 1964 yılında vefat etmiş olan eşi Müşfika Kadın Efendi anlatmıştı: İkinci Abdülhamid bir gün Plevne kahramanı Gazi Osman Paşa ile sohbet ederken görüştükleri mevzu gereği şöyle bir şey sormuş:

‘Senin hayatının en mesut anları hangileridir, Paşa?’

Gazi Osman Paşa şöyle cevap vermiş:

‘Hayatımda en mesut anlarım geceleri uykuda geçirdiğim anlardır, Efendimiz!’

Bir köyde çiftçi olmakla bir ülkeyi yönetmek elbette aynı şeyler değildir; farklı sorumluluk ve yetenek gerektiren şeylerdir. Çiftçinin sorumluluğu tarlaya tohumu ekmek, bakımını yapmak ve yetişince de hasadını gerçekleştirmektir. Onun kapasitesi, donanımı, sorumluluğu kendi çapıncadır. Akşam olunca da çoluk-çocuğuyla evde çay içmek, sohbet etmektir.

Fakat bir ülkeyi yönetmeye kalkışanların, elbette sorumlulukları ve donanımları da dağ gibi olacaktır. Bilgi düzeyleri, dünyayı okumaları, insanları derinlemesine tanımaları kaçınılmazdır. Kültür ve medeniyet algıları, entelektüel duruşları keskin olmalıdır. Kendi ideoloji ve inancı doğrultusunda olmasa da, kültür ve medeniyet adına kalem oynatan, ürün veren kişileri, sanatçıları yakından tanımalıdırlar.

Ülkeyi yönetmeye aday olan bir insan için, hem mütedeyyin kesime ayna, hem de o kesimin çok önem verdiği bir sanatçıyı, bir fikir, düşünce ve aksiyon adamını, bir şairi tanımamak büyük bir gaflettir.

Kılıçdaroğlu Hatay’da konuşma yaparken Üstad Necip Fazıl Kısakürek’ten alıntı yapmaya çalıştı. Üstad’ın ‘Destan’ isimli eserinden bir beyit okumaya çalışan Kılıçdaroğlu, ‘Hani diyor ya şair galiba, Necip Fazıl...’ ifadelerini kullandı. Necip Fazıl’ın şair olup olmadığını dahi bilmeyen Kılıçdaroğlu’nun, beyti baktığı kağıttan bile okuyamaması, ‘Bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa.’ diyeceğine, ‘Kurtlara şah olsa’ diyerek beyti de yanlış okudu.

Devamı: https://www.haber7.com/yazarlar/d-ali-tasci/3310683-yuz-yillik-uykudan-uyanmak

Bu haber toplam 169 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim