• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

D. Mehmet Doğan: "Bayburt, Türkiye'nin ve Türk Dünyası'nın özüdür"

D. Mehmet Doğan: "Bayburt, Türkiye'nin ve Türk Dünyası'nın özüdür"
Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Dr. Mehmet Doğan, Dede Korkut'un Türk Dünyası ile olan bağına değindiği konuşmasında, "Bayburt, Türkiye'nin ve Türk Dünyası'nın özüdür" dedi.

Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi 5. Dede Korkut Bilim, Kültür,Sanat ve Spor Şenlikleri kapsamında 'Tarih ve Dil' konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Dr. Mehmet Doğan, 'Dede Korkut ve Bayburt' konulu bir konuşma yaptı. "Bayburt'ta Dede Korkut'un huzurundayız" ifadeleriyle sözlerine başlayan Dr. Mehmet Doğan, "Bayburt içimizdeki gurbet, Bayburt Türkiye'nin en büyük sılası. Sürekli gurbete gönderiyor evlatlarını, kendi nüfusunu sürekli azaltıyor. Son yüzyıl için Türkiye'nin her tarafı Bayburt'laştı diyebiliriz. İstanbul'da Rumeli Hisarı'nda boğazın Çoruhlanması bundan. Bayburtlular, Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de, Antalya'da gurbetteler. Bayburt, Bayburtlu olmayan hepimizin gurbeti" dedi. "Zihnimizde Türk Dünyası ile bağın ilk kurulmasını sağlayan yer Bayburt'tur" Dede Korkut anlatımlarının Türkçenin hüküm sürdüğü her yerde olduğunu, Bayburt'ta kabrinin olmasının bir tesadüf olmadığını, Bayburt'un Dede Korkut kitabında ismi geçen nadir yerlerden bir olduğunu belirten Doğan, "Dede Korkut, sadece Türkiye'nin değil, Azerbaycan'ın, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan'ın, hülasa Türkistan'ın. Böylece Bayburt yalnızca Türkiye değil Türkistan'dır. Zihnimizde Türk Dünyası ile bağın ilk kurulmasını sağlayan yer Bayburt'tur. Yani tüm Türk Dünyası ile bağımızı kuran bir şehirden bahsediyoruz. Bunun için Bayburt, Türkiye'nin, Türk Dünyası'nın hülasası, özü. Bu özü kavramak, acıyı ve sevinci, daha çok da yüzlerce yıllık katmerlenmiş derin hüzünleri keşfetmek ve aynı zamanda köklü şehirlerin maddesini aşıp ruhuna vücut etmek çok önemli. Benim için Bayburt'ta olmak, 19. asır büyük şairi Zihni ile birlikte olmak demektir" diye konuştu.

Devamı: https://www.bayburtpostasi.com.tr/edebiyat/dr-mehmet-dogan-bayburt-turkiye-nin-ve-turk-dunyasi-nin-h21485.html
 

Bu haber toplam 871 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim