• İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C

D. Mehmet Doğan: “Necip Fazıl şiirden fikre ve harekete yönelerek surda gedik açtı”

D. Mehmet Doğan: “Necip Fazıl şiirden fikre ve harekete yönelerek surda gedik açtı”

27 Mayıs 2023’te Bursa’da Osmangazi Belediyesi Şadırvanlı Han Eğitim Akademisi’nde düzenlenen “Vefatının 40. Yılı Anısına Fikir ve Edebiyat Dünyamızda Necip Fâzıl Kısakürek” konferansında konuşan TYB şeref başkanı D. Mehmet Doğan, Türkiye’de edebiyatın fikirle birlikte yürüdüğünü, büyük şair ve yazarlarımızın aynı zamanda fikir adamı olarak topluma yol gösterdiğini belirtti ve “şair Necip Fazıl Türkiye’de inanç ve düşünce üzerinde büyük baskılar olduğu bir dönemde şiirden fikre ve harekete yönelerek mücadele etmeyi seçti” dedi.

Necip Fazıl’ın yirmili yaşlarda şiirleriyle büyük şöhret kazandığını, 1930’lu yılların başında şair olarak tanınan Necip Fazıl’ın 1933’de hikâye kitabı yayınladığını, 1935’de ilk piyesini yazdığını, daha sonra sahnelenen oyunlarıyla sanatkâr olarak şöhretini pekiştirdiğini söyledi.

1940’ta 35 yaşındayken 1930’larda başlayan arayışlarını fikir ve harekete dönüştürmeye, bir mücadele atılmaya hazırlanan Necip Fazıl, bu niyetini bazı yazılarında ve kendisiyle yapılan bir mülakatta dile getirdi. Saf fikir ve ideoloji cephesiyle zayıf olan memlekette bunun bir büyük sanatkâr misyonu olduğuna karar karar verdi. Topluma tekliflerini satır başları halinde asyacı, ruhçu, Allahlı, şahsiyetçi, komünizm ve kapitalizme karşı olarak niteler. Zamanı gelince hayatını dahi bu uğurda vererek davasını savunacak, mücadeleyi başarıya ulaştırdıktan sonra saf şiire dönecektir.

Necip Fazıl’ı bu fikir mücadelesine yönlendiren gelişmeler 1930’lu yıllarda Abdülhakim Arvasi ile tanışmasından sonra başlamış, 1943’te Büyük Doğu mecmuasını yayınlamıştır. 1939’de Nureddin Topçu’nun yayınlandığı Hareket dergisinden sonra Büyük Doğu’nun dini muhtevalı bir mecmua olarak fikir tarihimizde müstesna bir yeri vardır.