• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

D. Mehmet Doğan: Tanpınar’ın edebi metinlerini gençler mutlaka okumalıdır

D. Mehmet Doğan: Tanpınar’ın edebi metinlerini gençler mutlaka okumalıdır
Ahmet Hamdi Tanpınar'ı anmak, anlamak ve gelecek nesillere anlatmak amacıyla; Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi ve Bursa Yıldırım Belediyesi iş birliği düzenlenen '60 yıl sonra Bursa'da Tanpınar Zamanı' bilgi şöleni tamamlandı.

Tanpınar’ın okuyucuları, Bursalılar ve özellikle gençlerin büyük ilgi gösterdiği program TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve Yıldırım Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Taştekin’in değerlendirme konuşmalarıyla sona erdi.

Doğan: Tanpınar, yazdıklarının her satırı okunacak kadar değerde bir yazar

D. Mehmet Doğan yaptığı konuşmada; “İki gündür devam eden 60. yıl sona Hamdi Tanpınar programı oldukça başarılı geçti. Biz, Tanpınar’ı nasıl konuşuyoruz? Tanpınar’ı temel metinler üzerinden konuşuyoruz, elimizin altında, bize bıraktığı önemli metinleri var. En azından üç tanesinin önemli olduğunu düşünüyorum; Bunlardan biri olan Beş Şehir’in bütün orta eğitim talebelerine ders gibi okutulması lazım. Diğer iki eser; Huzur ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü. Üniversite hele de Türk Dili ve Edebiyatı okuyanlar, 19. Asır Türk Tarihi Edebiyatını  mutlaka okumaları gerekir. Doğrusu bana göre,  edebi eserlerinin her satırının okunması gerekir. Yani, bu değerde bir yazar olduğu düşüncesindeyim.” dedi.

Şair, romancı, deneme yazarı ve edebiyat tarihçisi Ahmet Hamdi Tanpınar’ı anlamak için eserleri yazdığı tarihe bakmamız gerek diye konuşan Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tanpınar’ın hangi dönemde yaşadığı konusunda bilgi vermek istiyorum; Biz 2022 yılındayız ve 1932 yılı Tanpınar’ın da Ankara’dan İstanbul’a geçtiği bir yıldır.  O tarihte Türkiye’de üç inkılap konuşuluyor; Birincisi dini inkılap. İşte, bu Ocak ayında İstanbul’da camilerde Kur’an’ın Türkçe okunması programları uygulanıyor. Önce yer altı camilerinde sonra diğer camilerde ve final olarak da ezanın Türkçe okunmasıdır. Dini inkılap bu şekilde başladı. 1932 yılı Türkçe ezanın önce bir deneme gibi başlamış fakat sonradan Diyanet işlerinin tamimiyle de resmen başlamıştır. 1950’den sonra bu uygulama son verilip normal duruma geçilmiştir, elhamdülillah. İkincisi dil inkılabıdır. Dil inkılabı da din inkılabı kadar camide Türkçe Kur’an okunması kadar bize zarar vermiştir. Maalesef dil inkılabının zararlarını hâlâ gideremedik, zarar vermeye devam ediyor. Üçüncüsü musiki inkılabıdır. Bu arada şunu da ifade edeyim bu “inkılap” kelimesini ben söylemiyorum, bu işleri planyan ve yapanların kullandığı bir kelimedir. Bu konu da ne tartışılmıştır? Bir kere, Türk Musikisi geri bir musikidir. Peki ne yapalım, bunu yasaklayalım, nereye kadar yasaklayalım, bu tartışılmış hatta düğünlerde de yasaklayalım mı? diye konuşmuşlardır, tartışmışlardır. Maalesef bunu da geri çeviremedik, sadece ezan konusunda bir çalışma yapıldı. Kültürel inkılaplar geri döndürülememiştir.

Tanpınar’ın bunları yaşadığını düşünürsek hem de İstanbul’da yaşadığını düşünürsek; Tanpınar’ın yazdıklarının değeri, bu konular üzerindeki ısrarı daha kolay anlaşıla bilir. 90 yıl önce Tanpınar  tüm bunları yaşadıktan sonra bu metinleri yazmıştır, bunların tesirleri devam ederken yazmıştır. Dolayısıyla Tanpınar’ın metinleri gerçekten çok önemlidir. İki gün boyunca değerli akademisyenler ve yazarlarımız çok önemli bildiriler sundular, kendilerine teşekkür ediyorum. Bu bildiriler kitap olarak da basılarak daha kalıcı hale gelecektir.  Bu faaliyetin Bursa’da gerçekleştirilmesinde büyük gayreti olan Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ve arkadaşlarına teşekkür ediyorum.”

Taner Taştekin: Türkiye Yazarlar Birliğine teşekkür ediyorum

Yıldırım Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Taştekin’in de yaptığı konuşmada, “Ahmet Hamdi Tanpınar'ı, vefatının 60'nci yıl dönümünde anmak amacıyla düzenlenen programın gerçekleşmesinde büyük emeği olan, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’a, TYB Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’a, ülkemizin farklı illerinden gelerek bildiri sunan değerli akademisyen ve yazarlarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

img_7008.jpgimg_7030-002.jpg

Bu haber toplam 554 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim