• İstanbul 24 °C
  • Ankara 26 °C

D. Mehmet Doğan’dan yeni kitap: “Türkçe Düşünmek, Türkçeyi Düşünmek”

D. Mehmet Doğan’dan yeni kitap: “Türkçe Düşünmek, Türkçeyi Düşünmek”
Günümüzün önemli dilcisi, Osmanlıca Yazılışlı Doğan Büyük Türkçe Sözlük’ün yazarı, mütefekkir D. Mehmet Doğan’ın yeni kitabı “Türkçe Düşünmek, Türkçeyi Düşünmek” çıktı.

Gününüz Türk dilinin içinde bulunduğu sıkıntıları ve çözüm önerilerini tüm açıklığı ile dile getiren D. Mehmet Doğan’ın Yazar Yayınları arasından çıkan yeni kitabı her kütüphanede bulunması gereken önemli bir eser olma özelliği taşıyor.

Günümüzün önemli dilcisi, Osmanlıca Yazılışlı Doğan Büyük Türkçe Sözlük’ün yazarı, mütefekkir D. Mehmet Doğan’ın yeni kitabı “Türkçe Düşünmek, Türkçeyi Düşünmek” çıktı.

“Bir Lügat Bulamadım”,  “Türkçenin Cenaze Töreni: 1. Türk Dil Kurultayı”, “Söz Okyanusunda Yolculuk” ve “Kelimelerin Seyir Defteri” gibi dil üzerine yazdığı kitaplarla tanınan, Türkçenin doğru kullanılması için elli yıldır büyük bir mücadele veren D. Mehmet Doğan’ın yeni eseri  “Türkçe Düşünmek, Türkçeyi Düşünmek” okuyucuyla buluştu.

Doğan eserin sunuş yazısında şu ifadelere yer vermiş, “Dünyanın hayatından en fazla memnun kadrolu “dilci”leri Türkiye’de yaşıyor. Onlara göre her şey yolunda. Ülkede konuşuluyor, yazılıyor, habire kitaplar basılıyor… Hatası, kusuru, noksanı, meseleleri… onları ilgilendirmiyor. Arada bir “Türkçe müthiştir” veya “Türkçe altın çağını yaşıyor” gibisinden cilâlı lâflar ediyorlar.

Akademisinde en kalabalık “dilci” barındıran ülke, muhtemelen Türkiye. Bütün üniversitelerde edebiyat fakülteleri var ve bu fakültelerde de Türk dili bölümleri mevcut. Birçok üniversitede Türk dili öğretmenliği bölümleri açılmış. Ayrıca bütün üniversitelerde ortak ve mecburî “Türk Dili” dersi var. “Akademide binlerce kadrolu dilcimiz var” desem, yanlış bir şey söylemiş olmam.

Bu kadar dilcimiz varsa, elbette Türkçe altın çağını yaşamalı! Onların boş durduklarını mı sanıyorsunuz? Türkçe altın çağını yaşamıyorsa bu kadar dilci ne yapıyor, diye sormazlar mı?”

Kitap; “Türkçeyi düşünmek”, “Türkçe düşünmek” ve “Sahih Türkçe yazıları” başlıkları halinde üç bölümden oluşuyor.

Her bölümde dilin nasıl göz göre göre değiştirildiğini, bozulduğunu ve bilerek ya da bileyerek yozlaştırıldığını anlatan D. Mehmet Doğan, “Gerçekleri çarpıtma aracı olarak dilde “özleştirme” başlığı altında; “Türkçe bugün dil devrimi öncesinden beş beter yabancı dil istilasına maruz kalmıştır. Bundan daha beteri, arılaştırma belâsıdır! Dilimiz bu özleştirme, arılaştırma belâsından kurtulmadan ilmin kapısından giremeyiz, gerçek edebiyatın kenarına bile ilişemeyiz… Bu sözün sağlamasını yapmak için çok fazla zahmete girmek  gerekmiyor. Birkaç “akademik” makaleye bakmak yeter.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Kitap arka kapak yazısında söyle sunuluyor, “Dile müdahale Türkçenin genetiği ile oynamaktan başka bir şey değildir. Bugün akademide kullanılan dil GDO’lu bir dildir. Türkiye’de akademi bu ve benzer kelimelerle felsefe yaptığını, düşündüğünü sanmaktadır. Türkçenin özüne, ruhuna aykırı, sentetik kelimelerle yapılan iş “felsefe zaten anlaşılmaz” denilerek makulleştirilmeye çalışılmaktadır.

GDO’lu dil zihnimizin işleyişini sekteye uğratıyor, dimağımızın ayarlarını bozuyor!

Halis olmayan gıda helâl olmaktan çıkar; helâl gıda talebi gibi, helâl dil talebini yükseltmeliyiz!

Genleriyle oynanmış gıdalardan kaçınıyoruz, neden? Beden sağlığımızı korumak için! Kanser başta olmak üzere hastalıklara yakalanmamak için. Zihin sağlımız için de genleriyle oynanmış dil unsurlarından uzak durmamız gerekiyor

Sahih Türkçeye dönmek zorundayız! Dilimiz bir taraftan yabancı dillerin istilasına maruz kalmıştır, diğer taraftan GDO’lu uydurma bir dilin. İkisinden de kurtulamazsak, Türkçe iflah olmaz. Sadece günlük konuşma diliyle sınırlı mahallî bir dil haline gelir!”

Kaynak: https://www.anadolugazete.com.tr/egitim/d-mehmet-dogandan-yeni-kitap-turkce-dusunmek-turkceyi-dusunmek-99089h.htm

Bu haber toplam 566 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim