• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

Doç. Dr. Enes Bayraklı: Seçimlere dış müdahale -III

Doç. Dr. Enes Bayraklı: Seçimlere dış müdahale -III

Seçim müdahaleleri, hedef aldıkları ülkedeki seçim sonuçlarını müdahil ülkenin menfaatleri lehine olacak şekilde etkilemeyi ve seçmen tercihlerinin seçim sonuçlarına sağlıklı bir şekilde yansımasını engellemeyi amaçlamaktadır. İki durumun gerçekleşmesi hâlinde yabancı bir ülke ve/veya gücün seçimlere müdahale etme ihtimali ortaya çıkmaktadır. Bunlar, müdahil devlet veya gücün ilgili ülkede çıkarları olması ve yerel iş birlikçilerinin bulunmasıdır. Bu şartların sağlanması hâlinde, çeşitli yöntem ve düzeyde seçimlere müdahale edilmektedir.

Seçim müdahalelerinde kullanılan yöntemler sözlü destek, açık tehdit, finansal destek, siyasi destek, askerî destek, kirli hileler, siber saldırılar, dijital algı operasyonları gibi kategoriler ile sınıflandırılmıştır. Bununla birlikte seçim müdahalelerinde müdahalenin açıktan mı yoksa gizli olarak mı yapıldığı da önemli bir kategorik ayrımdır. Seçimlere müdahale gizli veya açıktan yürütülebilir. Dünya genelinde seçim müdahaleleri incelendiğinde gizli müdahale oranlarının açığa nazaran daha yaygın olduğu görülmektedir.

Dünya genelinde en fazla seçim müdahalesinde bulunan ülke olan ABD, yaptığı müdahalelerin %70’inde desteklediği aday ve partilerin seçim kampanyasını fonlamış, %20’sinde tehdit ve vaatlerle aday ve partileri manipüle etmiş, %20’sinde sahte belge düzenleme, manipülasyon gibi kirli hilelere başvurmuştur.

Seçimlere müdahale yöntemleri arasında artan dijitalleşme ile birlikte siber saldırılar ve sosyal medya manipülasyonları da önemli bir tehdit olarak ön plana çıkmaktadır.

Riskli ve masraflı altyapı sabotaj faaliyetleri artık uzaktan yapılabilen hackleme aktivitelerine dönmüştür. Siber saldırıların kritik altyapıları hedef almasıyla internet, devletler için yeni bir savaş sahası olmuştur. Daha önceleri teknik açılardan ele alınan bu konular, sosyal medya ve diğer dijital platformların genişlemesiyle aynı zamanda siyasi sorunlar hâline gelmişlerdir.

Devamı: https://www.dirilispostasi.com/makale/14885215/doc-dr-enes-bayrakli/secimlere-dis-mudahale-iii

Bu haber toplam 172 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim