• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Dünden bugüne Sovyetler ve Azerbaycan

Dünden bugüne Sovyetler ve Azerbaycan

Dağlık Karabağ’da çok acı olaylar yaşandı. Bunların ardından Azerbaycan'da başkanlık seçimi yapıldı. Komünist Parti’den Ayaz Muttalibov seçimi kazandı. Muhalefetin baskısı sonucu Mart 1992’de istifa etti. 7 Haziran 1992 tarihinde yapılan seçimi Ebulfez Elçibey kazandı.

Dağlık Karabağ’ın işgali ihtilafı, Ermenistan’ın saldırısıyla yeniden alevlendi. Azerbaycan topraklarına saldıran Ermenistan’ın bu yaptığı yeni değil. Daha önceleri de Karabağ’a saldıran ülkeye Rusların destek verdiği bilinen bir gerçek. Önemli enerji hatlarına ve ticaret yollarına sahip olan Azerbaycan’ın Sovyetlerden bağımsızlığına kadar geçirdiği evreleri araştırdık. İşte tarihi anların özeti:

Devletler de insanlar gibi doğar, büyür ve ölür. Sovyetler Birliği gibi en geniş sınırlara ulaşan, ekonomisiyle dünyada ilk sıralara yerleşen bir ülkenin de elbet bu büyüklüğü bir gün sona erecekti. Öyle de oldu. Asya’dan Avrupa uzanan sınırlarını kontrol etmekte bir süre sonra zorlanan Sovyetler nasıl kuruldu, neler gördü ve nasıl yıkıldı?

Rusya Federatif Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 30 Aralık 1922'de Beyaz Rusya SSC, Ukrayna SSC, Orta Asya ve Kafkas Cumhuriyetleriyle birleş(tiril)mesiyle Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) kuruldu. SSCB’yi kuranlar, 1917 Ekim Devrimiyle iktidara gelen Vladimir Lenin liderliğindeki Bolşeviklerdi. Bunların çoğunluğu Yahudi ve hepsi de masondu.

Devamı : https://www.gzt.com/gercek-hayat/dunden-bugune-sovyetler-ve-azerbaycan-3561791

Bu haber toplam 317 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim