• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

“Dünü bilmek, bugünü ve yarını yorumlamak için Âkif’i iyi anlamalıyız”

“Dünü bilmek, bugünü ve yarını yorumlamak için Âkif’i iyi anlamalıyız”

Türkiye Yazarlar Birliği kurucu şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği’nin düzenlediği programa katılarak “Türk Düşünce Hayatında Mehmet Âkif Ersoy” u anlattılar.

İstiklâl Marşı’mızın kabul edilişinin 100’ncü yılı anısına, 01 Nisan 2021 tarihinde Mustafa Necati Kültür Evinde maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyularak gerçekleşen programı gazeteci yazar Ömer Faruk Arlı yönetti.

Mehmet Akif ve İstiklâl Marşı çalışmaları ile tanınan D. Mehmet Doğan, Âkif’in bilinmeyen yönlerine değindi ve Mehmet Akif ile İstiklâl Marşı’nın derinlemesine anlatılıp, tanınması gerektiğini belirtti.

Akif’in modern dünyada, kendimiz olarak ve kendi kimliğimizle yer almamız hususundaki söylemlerini paylaştıktan sonra 7 kitaptan oluşan “Safahat” isimli eserinin, kuvvetli ön sözlerle beslendiğini ifade ettiği sunumunu, Âkif’in, ülkeyi sarsan Balkan Harbi ve l. Dünya Savaşının millî mücadeleyi kamçıladığını ve kuvvetli direniş için şartların olgunlaşması üzerine sahaya çıktığını  ve İstanbul’daki camilerde vaazlara başladığını anlatarak sürdürdü.

Ankara’ya “İslâm Şairi” olarak davet edilen Âkif’in, İstiklâl Marşı’nı yazabilecek tek isim olduğu hususunda dostlarının ittifakla birleştiklerini, İstiklâl Marşı’ndan önce kaleme alınan “Korkma” ve “Çanakkale” şiirlerinin prova hüviyeti taşıdığını anlatan Doğan, şayet yarışma yapılmasaydı dahi Âkif’in, İstiklâl Marşı’nı yine kaleme alacağını paylaştı.   

Doğan’dan sonra söz alan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü, aynı zamanda TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Âkif’in vatan sevdalısı, kaleme aldığı İstiklâl Marşı’nın ise bir şaheser olduğunu belirterek başladığı sunumunu; “5 İ” kuralı olarak anılan: “imân, irfan, isyan, istiklâl ve istikbâl” başlıklarından oluşan beş ana maddeyi genişleterek sürdürdü.

Âkif’in şiirlerine bakıldığında güçlü bir ilime rastlandığının altını çizen Arıcan, Millî şairin psikolojik tahliller yaparak “Korkma!” dediğini, Türk milletinin ise, hürriyetine âşık olduğunu ifade ederek sunumunu tamamladı.

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren, programa katılan basın mensuplarına verdiği demeçte:  Türkiye’nin dertlerini dert edinmiş, onun geleceği hakkında söyleyecek sözü olan ve ülkemizin küreselleşen Dünya’da hak ettiği yeri alabilmesi için kafa yoran, Türkiye ve Avrasya ülkeleri arasındaki ekonomik, kültürel ve sosyal işbirliğinin ve dostluk bağlarının kuvvetlendirilmesine dönük faaliyetlere devam ettiklerini belirterek sürdürdüğü konuşmasında: Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılını milat kabul ederek, ülkemizin geleceğine yön verecek projelere katkı sağlamak için faaliyetlerini büyük bir özveriyle gerçekleştirdiklerini ve bu yıl 15’nci kuruluş yıldönümünü kutladıklarını ifade etti.

img-20210402-wa0027.jpgimg-20210402-wa0023.jpgimg-20210402-wa0016.jpgimg-20210402-wa0034.jpg

Bu haber toplam 443 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim