• İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Edebiyatımızın gazeteci yazarları

Edebiyatımızın gazeteci yazarları
Edebiyat dünyasına damga vuran büyük yazarlarımızdan yazar kimliklerinin yanında gazetecilik yaparak geçimini sağlamış isimleri sizler için inceledik.

Yazarlar yaşamın en güzel hislerinden olan yazmak fiilini bir uğraş bir meslek hâline getirmeyi başarmış kişilerdir. Kimileri vefatından sonra edebiyat dünyasında büyük ses uyandırırken kimileri yaşarken tanınmanın fırsatını yakalamışlardır. Yazarların birçoğu geçimlerini sağlayacak parayı kazanamadıkları için farklı işlerde çalışarak günlük hayatlarını idame ettirmeye çalışmışlardır. Edebiyat dünyasına damga vuran büyük yazarlarımızdan yazar kimliklerinin yanında gazetecilik yaparak geçimini sağlamış isimleri sizler için inceledik.

Devlet Ana

Kemal Tahir

Türk Edebiyatı’nın önemli yazarlarından Kemal Tahir, 13 Mart 1910’da İstanbul Vezneciler’de Sultan Abdülhamid’in babasına hediye ettiği kâgir konakta doğmuştur. Asıl ismi İsmail Kemalettin Demir’dir. 1926 yılında anneleri Nuriye Hanım’ın, küçük kardeşleri Ratip Tahir’in doğumunun hemen ardından vereme yakalanıp geride üç çocuk bırakarak hayata gözlerini yumması, Kemal Tahir’in 10. sınıftayken geçim sıkıntısı nedeniyle Galatasaray Lisesi’ni terk edip bir avukatın yanında çalışmaya başlamasına sebep olur. Son Posta, Vakit, Haber Gazeteleri’nde röportaj yazarı, düzeltmen, çevirmen olarak çalışır. Yedigün ve Karikatür Dergileri’nde sekreterlik, Karagöz Gazetesi’nde başyazarlık, Tan’da Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yürütür. Bir süre de İzmir Ticaret gazetesinin İstanbul temsilciliğini yapar. 1960 yılından sonra ise gazeteci kimliğini bir kenara bırakarak tümüyle edebiyata yöneldi ve tek uğraşı yazarlık oldu, hayatını romanlarının geliriyle sürdürdü. Kemal Tahir, halkı hapishanede tanıyan yazarlardan oldu. Romanlarında ele aldığı konular bir toplumbilimcinin belirleyeceği konulardan farksızdır. Bu nedenle de yayımlanan her romanı beraberinde tartışma da getirdi.

“Bilir kurban olduğum… Eskilerde batak matak yokmuş, imparatorumuz güçlüyken… Konya Sultanı’nın gücü yettiğinde de, Porsuk, Sakarya böyle akamazmış başıboş… Bakımsızlıktan kudurmuş sular… Tarlaları, otlakları basmış… Babam rahmetli derdi ki, ‘Üç kez yatak değiştirdi Sakarya Irmağı. Üç kez, hisarları kuruda koyup savunusuz bıraktı. Türk’ün, Moğol’un sürüp gelmesi bundan.’ derdi rahmetli… Yolları yutmuş batak… Kervan işlemez olmuş. Babam rahmetli, ‘Buraların yoksulluğu bundan.’ derdi.”

Tarihsel dönemleri ele alır

Tarihsel dönemleri ele alan romanlarına bir temel oluşturan ve Tahir’in başyapıtı sayılan “Devlet Ana” Osmanlı’nın kuruluşunun sosyolojik, dini, ticari, toplumsal temellerini konu alır. Romanda Kemal Tahir’in Batı’ya bakışının izdüşümlerini görmek mümkündür. Romanları aracılığıyla Türk tarihinin geçirdiği sosyal değişimleri inceleyen Tahir “Devlet Ana”da, Osmanlı toplumunun kölecilik ve feodalizmden çok farklı ve insancıl bir temel üzerine kurulduğunu anlatmayı amaçlamaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun yaşam tarzı, adalet kavramları, gelenek ve görenekleri konu edilerek nasıl devlet olma mertebesine yükseldiğinin destansı bir ifade tarzı ile okuyucuya aktarılması söz konusudur. Eserde Osmanlı İmparatorluğu’nun aşiretlik devrine inilerek Söğüt’teki yaşam tarzı dikkatlere sunulmuştur. Bu mekan içerisinde Osmanlı İmparatorluğu’nun yükselmesine sebep olan tarihi şahsiyetler dahil edilmiştir. Bu şahsiyetler içinde Osmanlı aşiretinin kurucusu Ertuğrul Gazi ile oğlu Osman Bey ve onun oğlu Orhan Bey incelenmektedir.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/mercek-alti/edebiyatimizin-gazeteci-yazarlari-h37850.html

Bu haber toplam 1709 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim