• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Elif Sönmezışık: Bibliyoman

Elif Sönmezışık: Bibliyoman

-Ruzname; Kelime Günlüğü’nden-

 

Başlık Türkiye şartlarında ironi gibi görünüyor. Çünkü hastalık derecesinde kitap sevdiğimiz/sevenlerimiz sokağa bakınca pek anlaşılmıyor. Ev ev gezip farklı gelir grubundan insanları gözlemlediğinizde de buna pek rastlamıyoruz. Kitabı hastalık derecesinde sevme meselesi, dünyada da fazla sık rastlanan bir durum değil. Kitap son yüzyılda daha kolay elde edilebilir olduğundan bu yana bibliyoman sayısını tetiklemiş olabileceğini göz önünde bulundurmak gerek.

Kitap sevgisinin psikolojide, sevmenin işlevine göre değişen isimleri var. Buna göre bibliyoman hastalık derecesinde kitap düşkünü olmak anlamına geliyor. Bir hafif derecesi olan bibliyofil; kitapsever, kitap düşkünü, kitap dostu demek. Bibliyofil sadece okuru değil, okuduğu kitaba sahip olmak isteyen kişileri de temsil ediyor. Her kitabı okumayan, gurme okurlar bu grupta.

Bibliyoman yani pataloji/hastalık seviyesinde kitapsever olan kişide, kitaba cismani olarak sahip olma tutkusu öncelikli. Bibliyorfil yani kitapsever ise kitabın cismi kadar içeriğiyle de alakalı ama cismani varlığını daha fazla önemsiyor. Değerli kitap koleksiyoncuları ve fetiş derecesinde kitabına zarar gelmesinden korkanlar bu gruba giriyor.

Psikolojide kitaba yönelik bu tutum, obsesif kompulsif bozukluk olarak tanımlanıyor ve tedavi süreci bir ömür süren bir hastalık olarak karşılık buluyor. Çünkü kitap satın alma, biriktirme ve saklama sürekliliği yaşayan kişilerin sosyal ilişkileri bozulacak düzeye geliyor. Kontrolden çıkmış bir bağımlılık olarak görülüyor.

Bir bibliyomanın hayatı sıradan insanlara göre çok daha zor, hayatının yegâne hedefi kütüphanesinin eşsiz ve çok zengin olması. Buna ulaşmak isterken varını yoğunu ortaya koyan bir kumarbaza benziyor.

Devamı: https://www.yenisoz.com.tr/yazarlar/bibliyoman-8861/

Bu haber toplam 180 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim