• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Erbay Kücet: İstikametimiz

Erbay Kücet: İstikametimiz
Kişinin doğruluk üzere bulunması anlamına gelen istikâmeti sözlüklerimiz ‘doğru, düzgün, dengeli, sabit ve kararlı olma’ anlamları vermektedir.

İstikamet kelimesine ayet ve hadisler ışığında dinî ve ahlâkî ölçülerle bir hayat sürme, aşırılıklardan sakınma ve Allah’a itaat edip Hz. Muhammed’in sünnetine uyma manası anlaşılmaktadır.

Sahabenin Hz. Peygamber’den kendisine, bir öğütte bulunmasını istemesi üzerine ona, “Allah’a iman ettim de sonra da dosdoğru ol!” dediği kaynaklarda yer almıştır. Allah bakara suresi 143. Ayetinde “Böylece sizi orta bir ümmet yaptık” ifadesi davranışın önemli şartının, ifrata sapmadan istikrarlı şekilde orta yolu takip etmek olduğu hususunu bize bildirmektedir.

Bütün ahlâkî davranışlara ölçü oluşturacak istikamet kavramıyla istikamet sahibi insanların davranışlarında aşırılıklardan uzak kalmaları, dengeli ve ılımlı bir hayat tarzını sürdürmeleri istenmektedir ki, hayat boyunca istikamet çizgisinden sapmadan yaşamanın güçlüğü ortadadır.

Gazzâlî, orta çizginin “kıldan ince kılıçtan keskin” olduğunu ifade ederken, sapmadan dosdoğru çizgide ilerlemenin zorluğundan bahseder ve istikametin zorluğundan dolayı her mümin kulun beş vakit namazın farzlarında, ‘Bizi sırât-ı müstakime ilet!’ diyerek dua etmesinin hikmetinin burada olduğunu ifade eder.

Peygamber’imizin kendisini yaşlandırdığını belirttiği Hûd suresi 112. ayetinde “Sana emredildiği şekilde istikamet sahibi ol” buyruğunu hatırlayalım. Allah’a ortak koşmamak, ana babaya iyilik etmek, kötülük ve iffetsizlikten uzak durmak, hayata saygılı olmak, yetim malına yaklaşmamak, ölçü ve tartıda dürüst olmak, doğru konuşmak, ahde vefa göstermek şeklindeki başlıca dinî ödevlerimiz olduğu Kur’an’da zikredilerek başka yollara sapılmaması emredilmektedir.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/istikametimiz-9120/

Bu haber toplam 213 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim