• İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C

Genç TYB Okul ve Akademi Birimi Aylık Olarak Düzenleyeceği Panellerine 'İran Edebiyatından Esintiler' Çalışmasıyla Başladı!

Genç TYB Okul ve Akademi Birimi Aylık Olarak Düzenleyeceği Panellerine 'İran Edebiyatından Esintiler' Çalışmasıyla Başladı!
Okul ve Akademi Birimi aylık panellerine ‘’İran Edebiyatından Esintiler’’ ile başladı. Çevrimiçi olarak gerçekleştirilen oturumlarda ilk gün yakın tarih İran edebiyatının iki yazarı incelendi ve üzerine konuşuldu.
İkinci gün ise bizi daha geçmişe götüren panelistlerimiz İran mitolojisinin ana unsurlarından ve İran edebiyatı denince akla ilk gelen isim olan Sadi Şirazi’den bahsettiler.
 
Genç TYB Okul ve Akademi Birimi olarak gerçekleştirdiğimiz ‘’İran Edebiyatından Esintiler’’ panelimizin ilk oturumunda konumuz ‘’Füruğ Ferruhzad’’ idi. Yalnızca şiirle kalmayıp sinema, tiyatro, resim alanında da eserler vermiş Ferruhzad'ın anlam dünyasını daha yakından tanımak amacıyla hayatı, verdiği eserler doğrultusunda incelendi. Adeta yaşayan bir şiir olan Füruğ Ferruhzad'ın İran Edebiyatındaki yeri ve farklılığı üzerinde duruldu. Kendini yaşadığı toplumun normlarına ve beklentilerine sığdırmak istemeyen Ferruhzad'ın "İsyân"ının toplumu dönüştürmek için bir umuda dönüşünün yolculuğu katılımcılarla birlikte tartışıldı.
7d44e52f-cd26-42e2-a477-47805e0715e2.jpg
068ff4e6-e4b0-414e-a5ad-c9d56a7878da.jpg
 
Panelimizin ikinci konusu Samed Behrengi tarafından kaleme alınan ‘’Küçük Kara Balık’’ kitabıydı. Kitapta küçük kara balığın aslında bir mana denizinde yüzdüğünü katılımcılara açıklayan panelistimiz sunumuna etkileyici ve anlamlı bir resim ile başladı ve vermek istediği mesajın bu resimde saklı olduğunu gösterdi. Gölden çıkıp büyük denizlere ulaşmak isteyen küçük bir kara balığın gözünden kendimizi ve dünyayı sorgulamamızı sağladı. Samed Behrenginin kendi duygu ve düşünce dünyasını balık metaforuyla anlattığını söyledi. Bu bağlamlarda aslında iki yazarımızın da eserlerini iki ana eksende inceleme fırsatı bulduk: KARŞI OLMA. İki yazar da toplumun normlarına ve beklentilerine karşı çıkıyor, ‘’herkes’’in oluşturmuş olduğu küçük kaba sığamıyorlardı.
 
Panelimizin üçüncü konusu ‘’İran Mitolojisinin Ana Unsurları’’ idi. Sunumuna tarihin yorumlanması ve şekillenmesinde etkili olan unsurları açıklayarak başlayan panelistimiz bu doğrultuda mitolojinin amacından bahsetti. İslamiyet öncesi İran tarihinin ve bu dönem zihniyetinin şekillenmesinde en belirleyici öge olan Zerdüştlüğe bir pencere açarak İran mitolojisini zerdüştlükten öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırdı. Eski İran tanrıları ve tanrısal kahramanlarına açılan pencerenin ardından panelistimiz sözlerine Zerdüşt mitolojisi ile devam etti, Ahura Mazda ve Ehrimen’i de katılımcılara sunarak sözlerini bitirdi.
595f9080-6603-4f6b-921b-a335ca08b42e.jpg
04570fb9-665e-48bd-85ae-e53a8e5fd680.jpg
 
Panelimizin dördüncü ve son konusu ‘’Sadi Şirazi’’ idi. Sunumuna İran edebiyatı ve önemi ile başlayan panelistimiz İran edebiyatının özellikle Divan edebiyatındaki yerine vurgu yaptı. Sadi Şirazi’nin hayatından kesitler sundu ve Şirazi’nin bilgi ile yetinmeyip bilgelik yolunu seçmesindeki ana etkenden bahsetti. Katılımcılarımız, Sadi Şirazi’ye bilgelik yolunu açan unsurun ‘’Seyahat Okulu’’nda kazandığı tecrübeler olduğu kanısına vardı. Sadi Şirazi’nin hayatının ardından eserlerini anlatan panelistimiz Bostan ve Gülistan eserleri üzerinde durdu. Bu eserlerde yazarın yansıttığı adalet, cömertlik, dürüstlük, hoşgörü gibi değerleri bazı hikayeler penceresinden katılımcılarımıza aktardı. Gülistan eserinden çağını aşan değişmez uyarıları okudu. Bu uyarıların devlet yöneticileri için ders çıkarılması gereken bir kanun niteliğinde okunması gerektiğini vurguladı.  Eser tahlillerinin ardından panelistimiz  Sadi Şirazi’nin Türk edebiyatındaki derin tesirlerini anlattı. Bu tesirleri Divan edebiyatı şairlerinden seçmiş olduğu somut örneklerle katılımcılara sundu. 
 
Oturumların ardından panelistlerimiz katılımcıların kendilerine yöneltmiş oldukları soruları cevapladılar. Katılımcılarımız etkinlik değerlendirmesi yaptı, keyifli ve verimi bir paneli gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşadık.
Okul ve Akademi Birimi panellerine devam edecek. Gelecek etkinliklerimiz için bizi takipte kalabilirsiniz.
ac21edf1-46ce-4ff5-942f-6c6587c4c00e.jpg
Bu haber toplam 246 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim