• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Gencer Şeker: Dünyadaki Yahudi Lobileri

Gencer Şeker: Dünyadaki Yahudi Lobileri
Yahudiler 1948’den, yani İsrail kurulmadan evvel dünyanın birçok bölgesinde azınlık olarak yaşıyorlardı. Birçok din ve ulus tarafından dışlandılar hor görüldüler ve ötekileştirdiler.

 Bu durum, yahudilerin kendi içlerinde güçlü lobiler kurmasına ve bulundukları ülkelerde örgütlenerek siyasete ve ekonomiye etki etmelerin yol açtı. Yahudi lobilerinden söz ediyoruz. Bu lobiler günümüzde milyarlarca dolarlık bir bütçeyi ve tahayyül edilmesi zor bir siyasi gücü kontrol ediyorlar 

Peki Yahudiler tarihin en zorlu dönemlerinden geçerek az sayılarına rağmen nasıl bu güce ulaştılar? Gelin filmi biraz geriye saralım.

Dünyadaki ilk Yahudi lobileri, 17. ve 18. yüzyıllarda Avrupa'da kurulmaya başladı. Bu lobilerin temel amacı, Yahudilerin haklarını korumak ve topluma daha fazla entegre olmalarını sağlamaktı. Özellikle İngiltere ve Fransa’da, Yahudi nüfusun akibeti tartışma konusuydu. Yahudi lobileri bu tarihlerde yavaş yavaş para ile ilişkilerini güçlendirmeye başladılar. 

19, Yüzyılda Yahudilerin henüz bir devleti yoktu. Avrupa’da dağınık şekillerde örgütleniyorlardı. 1656 yılında İspanya’da Londra İspanyol-Portekiz Sinagogu kurulmuştu. Bu sinagog, Yahudilerin haklarını korumak ve topluma entegrasyonlarını sağlamak için çalışmalar yürütüyordu. Bu lobi, Yahudilerin İngiltere'de vatandaşlık haklarının verilmesi için kampanyalar yürütüyordu. Bu kampanyaların sonucunda, 1858 yılında, Yahudiler İngiltere'de vatandaşlık hakkı kazandılar. 

1760 yılına gelindiğinde, yine İngiltere’de, İngiliz Yahudilerinin Londra Temsil Kurulu varlık göstermeye başlamıştı. Bu tarihlerde yahudi lobileri bugünkü gücüne sahip değildiler. Fakat yavaş yavaş bankacılık sistemlerine ve para yönetimine girmeye başlamışlardı. 1791 yılında Fransa’da Paris Konsistoryosu kuruldu ve Fransız yahudileri bu lobi altında faaliyetlerine başladılar. İngiltere Fransa dışında, Avrupa’nın çeşitli yerlerinde de yahudi lobileri kurulmaya başlamıştı. Örneğin 13. Yüzyılda Prag Yahudi Topluluğu kurulmuştu. 

Devamı: https://fikircografyasi.com/makale/dunyadaki-yahudi-lobileri

Bu haber toplam 194 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim