• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Genel Başkan Arıcan: Bizler dünyayı mamur etmek üzere geldik

Genel Başkan Arıcan: Bizler dünyayı mamur etmek üzere geldik

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan,  sanatçı Hasan Özer'in yönettiği Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) bünyesinde  “İyiliği Açılan Pencere” sloganı ile canlı olarak yayınlanan "Akustik Hasbihaller" programına konuk oldu.

3 Eylül 2021 tarihindeki söyleşi TDV Medya’nın sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlandı.

 Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan programda yaptığı konuşmada; “Bazen çok gereksiz mecralara giriyoruz; dünyanın nasıl olduğunu? Neye değdiğini, neye değmediğini? Bizden önceki insanlar aslında bunu tecrübe etmişler. Bizler yeniden onu tecrübe etmeye kalkıyoruz, bir sürü zarar ziyandan sonra diyoruz, ya ne kadar haklıymış bunlar. Aşık Veysel’inde ifade ettiği gibi “Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece, iki kapılı bir handayım, gidiyorum gündüz gece.” Dünya tam da böyle bir şey yani; bir kapıdan girip bir kapıdan çıktığımız.” dedi. 

Bizler dünyayı mamur etmek üzere geldik

Zamanın ve mekânın önemli olduğunu belirten Genel Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşanılan an iyi ve güzelse zaman kısa ama çok acı veren olaylar karşısında zaman uzun ve geçmek bilmez. Bazen geriye dönüp bakıyorsunuz zaman ne çabuk gitti diyorsunuz. Kaybettikleriniz karşısında her şey yalan diyorsunuz. Ama şöyle de bir gerçek var; Bizler dünyayı mamur etmek üzere geldik. Bu iki kapılı handan gelip geçerken üzerimize düşen vazifeleri de unutmamız gerek.”

Yunus’un : “Yaratılanı severim, Yaratandan ötürü” sözünü de değerlendiren Genel Başkan Arıcan, Yaradan'ın yarattığı her şeye, hoşgörüyle, sevgiyle bakılmasını gerektiğine vurgu yaptı. Bugün insanlar okumanın, diplomanın peşinde, bunlar elbette güzel şeyler ama Yunus’un  “İlim, ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsen bu nice okumaktır” veciz mesajıyla ne demek istediğini de bilmemiz gerek. Yani, ilim yolculuğuna çıkmak iyi bir şey ama; Biz kimiz? Neyiz? Niçin varız? Niçin yaşıyoruz? Eğer, bunların cevabını bulmaya vesile olmuyorsa o öğrendiğimiz ilmi gözden geçirmemiz gerekir.”

Dünyaya nitelikli insan yetiştirmek en büyük görevimizdir

Söyleşide, Rektörü olduğu Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ile ilgili soruları da cevaplandıran Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “ Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi 2013 yılında başkentin merkezinde kurulan ve gerçekten ülkemizin vizyonuna ve gelişimine uygun olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde: Doğuyu batıyı tanıyan, iki üç dil bilen ülkemize ve dünyaya nitelikli insan yetiştirmek en büyük görevimizdir. ASBÜ hem yürüttüğü araştırmalarla hem de lisans ve lisansüstü programları ile yalnız Türkiye içinde değil uluslararası düzeyde de etkin bir rol üstlenmeyi kendine hedef olarak belirlemiştir.” diye konuştu.

Hasan Özer'in Türkiye Yazarlar Birliği’nin faaliyetlerine ilişkin bir sorusuna da Genel Başkan Arıcan şöyle cevap verdi:

Türkiye Yazarlar Birliği ülkemizde edebiyata, kültüre, sana ilgi duyan herkese aşina olan, yolunun kesiştiği 43 yıllık bir sivil toplu kuruluşu. Bu güzide kuruma genel başkan olmadan önce de gelir-giderdim, felsefe okumaları dahil bazı projelerinde de yer almıştım. Şimdi ise hizmet bayrağını biz teslim aldık.

Gerçekleştirdiğimiz faaliyetleri başlıklar halinde sıralamak gerekirse; “Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı”, “Türkçenin Uluslararası Şiir Şölenleri”, kısaca “Yazar Okulu” olarak şöhret kazanan “Yazarlığa Hazırlama Seminerleri”, “Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Değerlendirmeleri” ve “Temel Metin Okumaları” oluşturmaktadır. Bunlara ek olarak gerçekleştirdiğimiz  “ Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongreleri” ile “Ahlak Şûraları” da büyük  katılımlarla yapılıyor.

Ayrıca, gençlerimizin kültürel, sanatsal ve edebi  faaliyetlere katılımlarını sağlamak amacıyla TYB bünyesinde  “TYB Gençlik Birimi” ni oluşturduk. Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında desteklenen “Genç Kahve”’ TYB binasında açıldı. Genç Kahve, yazarların, şairlerin, sanatçıların, kültür adamlarının ve gençliğin yeni buluşma mekânı oldu.

Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan, binlerce kişinin ölümüne neden olan COVİD - 19 virüsü nedeniyle olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Etkisi hayatın her alanında hissedilen ekonomik ve sosyal krizlere neden olan salgın, insanların davranış ve düşünce tarzlarında da etkili olmaya devam ediyor.

Bu süreci kontrollü ve verimli hale getirmek için genel merkez, şube ve temsilciliklerimiz ile gençlik birimimiz;  kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerine çevrimiçi olarak devam etti.”

Üstatlar ve Karantina Günlükleri

Korona salgını ve etkileriyle ilgili olarak; Türkiye'nin kültür, sanat ve fikir alanlarında tanınan şahsiyetlerle yaptığımız video mülakatlar kitap haline getirildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte gerçekleştirdiğimiz çalışmada salgında yaşanan duygu ve düşüncelerin sonraki nesillere ulaştırılması da amaçlandı.

“İstiklâl Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’la ilgili çeşitli önemli faaliyetler yapıyoruz. Bunların bir kısmı Taceddin Dergâhı’nda yapılan anma toplantılarıdır.” diye konuşan Genel Başkan Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: İstiklal Marşımızın TBMM de kabul edişinin 100. yılı nedeniyle açılışını TBMM gerçekleştirdiğimiz sempozyum oldukça başarılı geçti. Çok sayıda panel ve söyleşiler  hâlâ devam ediyor.

Haberin devamı: https://www.youtube.com/watch?v=3OqcNh-rIgE

Bu haber toplam 333 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim