• İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C

Genel Başkan Arıcan: Dijital Mecra Dünyayı Ele Geçiriyor

Genel Başkan Arıcan: Dijital Mecra Dünyayı Ele Geçiriyor
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ankara Düşünce ve Araştırma Merkezi’nin (ADAM) düzenlediği ‘Cuma Konferansı’nda konuştu.

28  Mayıs 2021 tarihinde gerçekleşen ve ADAM’ın YouTube hesabı üzerinden canlı olarak yayınlanan konferansta “Yeni Medya ve Gençlik: Postrut ve Dijital Mecra Bağlamımda Hakikat Yolculuğu” hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan “

Teknoloji ve özellikle internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte yeni medya dediğimiz olgu artık son yıllarda çokça konuşulan, tüm bilgisayar işletimiyle ilgili olan internet web siteleri, video oyunları, cd gibi dijital yapılar. Tüm bunlara genel olarak yeni medya diyoruz. Tabi önceliğimiz şu tüm bu yeni medya adını verdiği güzel bilgisayar oyunları. Sanal gerçeklik ortamları bu multimedyalar, işte sesli videolu interaktif platformlar, animasyonlar, yazılımlar web siteleri, bloglar wikiler elektronik postalar, elektronik yapıların tamamı, interaktif televizyon, mobil medya ağı karşılar tüm bunların hepsine genel anlamıyla yeni medya olarak tanımlıyoruz.” dedi.

Gençlere haksızlık edildiğini düşünüyorum

1960 lı yıllardan itibaren hayatımıza girmeye başlayan ve zaman geçtikçe yaygınlaşan yeni medyaya gençlerin, Z kuşağı gençlerinin adeta bağımlısı olduklarını ifade eden Genel Başkan Musa Kazım Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dijital medyanın gençler üzerindeki güçlü ve olumsuz etkileri nedeniyle zaman zaman gençler eleştiriliyor. Dolayısıyla bu konuda acaba gençlere haksızlık mı ediyoruz? Sadece bu gençlerin sorunu mu? Bu yapı içerisinde bir dijital mecra var;  yaygın kullanımıyla sosyal medyalar, sosyal hesaplar. Daha doğrusu internet erişimleri ile olan bu yapılardaki bilgi akışları. Tabii tüm bu olup bitenler içerisinde hakikat nerede, gerçek nerede, nasıl bir tablo ve durum var. Genel çerçeve bu bağlamda önce şunu ifade etmek istiyorum: bir defa bugün genç dediğimiz tabi genç ileriye kadar tabi kendini genç hisseden herkes gençtir. Yeni medya ve gençlik ilişkisini konuşurken Z kuşağı diye adlandırılan gençleri dijital bağımlılıkla itham edilmeye başlandı. “Z kuşağı şöyle Z kuşağı böyle davranıyor” ifadelerinden anlamsız olduğunu düşünüyorum. Hatta gençlere, gençliğe haksızlık ettiğimizi düşünüyorum.”

Covid-19 salgının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hâlâ etkili olduğunu ve bu süreçte gençler ve yetişkinler kadar çocukların bile dijital mecrada zaman geçirmeye  başladığını ifade eden Genel Başkan Musa Kazım Arıcan, “Yetişkinler de cep telefonu, bilgisayar ve tablet üzerinden yoğun bir şekilde gündeme takip etmeye başladı. Ülkemizde ya da dünyada meydana gelen ve insan hayatını ilgilen tüm konularda ne olup bittiğini bu dijital medya üzerinden öğreniyorlar. Böyle olunca da öyle ki 5 dakika önceki haber eskimiş oluyor. Gece uyumadan az önce bakılan ekranlar, sabah kalktığında ilk bakılan ekranlar oluyor. Bu tüm insanlık için bir tehdit ve tehlike aslında.” dedi.

Bu haber toplam 457 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim