29 Ekim 2022 Cumartesi günü TYB Genel Merkezi Genç Kahvede öğrencilerle birlikte kahvaltı yapan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan yaptığı konuşmada ziyaretten duyduğu memnuniyeti bildirdi.
Okul Müdürü Çağatay Çaça, müdür yardımcıları ve öğretmenlerinde katıldığı programda TYB hakkında ziyaretçilere bilgi veren Genel Başkan Arıcan, yurt içinde ve yurt dışında kültür, sanat, edebiyat faaliyetleri düzenleyen TYB’nin yazarlar arasındaki mesleki dayanışmayı geliştirmek ve Türkiye'nin kültür hayatına yazarların katılımını sağlamak amacıyla 45 yıl önce kurulduğunu, 1985'te Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Yazarlar Birliği adını aldığını daha sonra da 1991’de ise “Kamu yararına çalışan kuruluş” sayıldığını söyledi.
2500 üyesi ve yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü faaliyetlerle ülkemizin en etkili yazar kuruluşu olan TYB’nin ülkemizin yedi bölgesindeki şehirlerimizde 16 şubesi, 6 ilde temsilciliği bulunduğu belirten Genel Başkan Arcan, gençlerin kültür, sanat ve edebiyat faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için Genç TYB’nin kurulduğu ifade etti.
Konuşmasında ders kitaplarının yanında edebi metinleri de okumalarını tavsiye eden Genel Başkan Arıcan, “Günümüz yazarları ile birlikte klasiklerimizi kütüphanelerinizde bulundurun. Okumak ufkunuzu açar, okuyan bir süre sonra içinde bir istek olursa aynı zamanda yazar da. Ülkemize ve tüm insanlığa yararlı işler yapmanın gayreti içinde olun ve kesinlikle dünyaya söyleyecek bir sözünüz olsun” diye konuştu.
Gençlerle tek tek tanışarak, kaçıncı sınıfta olduklarını ve hangi mesleği tercih edeceklerini öğrenen Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan “Son birkaç yıldır öğrencilerin eğilimleri ve tercihleri neye göre değişiyor analizler yapıyoruz. ASBÜ’de geleceğin mesleklerini oluşturacak bölümleri açmak istiyoruz.” dedi.
Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Değişimin önünde hiçbir şey duramaz. Dünya hızla değişiyor. Uzaktan öğretim yaygınlaşıyor. Amerika’da üniversiteye girmek kolay ama yüksek lisans ve doktora zordur. Ülkemizde tam tersi bir durum var. Öğrenciler üniversiteyi kazanmak için test çözerek enerjilerini kaybediyorlar. Birçok üniversite uzaktan eğitime önem veriyor belki yakın zamanda metaverse daha çok kullanılacak. slagın sürecinde bizim ülkemizde de değişim başladı. Çevrimiçi ders vermeyen hocalarımız neredeyse kalmadı. Üniversitemizde Metaverse, ASBÜ 2053 ve ASBÜ 2071 projelerimiz ile ilgili çalışan bir birimimiz de var”
Fen lisesi öğrencilerinin ziyaretinde TYB Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Münire Kevser Baş da bulundu. Baş yaptığı konuşmada;
“Edebiyat ve sosyal alanlar büyük bir bilgi alanı ve ruhumuzu tamir eden alanlar. Modern çağda teknoloji inanılmaz bir hızla ilerliyor. Bir yandan da çok büyük hasar veriyor insanlığa. Birey ölçeğinden ziyade belki insanlık tarihinin yaşadığı çok değişik bir dönemi tecrübe ediyoruz. Hatta gençler bunu daha çok tecrübe ediyor. Bize verilen dünyanın içerisinde kaybolmadan acaba kendimiz olarak da var olabilir miyiz? Bu insanlığın kötü gidişatına büyük sorunlarına daha anlamlı şeyler katabilir miyiz? Gençlerin bunları düşünerek ilerlemelerini canı gönülden arzu ediyorum. Sadece maddi ve teknolojik başarıya odaklanılmamasını, üniversite dönemlerinde de insanlığa ve kendilerine dair büyük soruları olmasını ve bu soruların cevaplarını kültürde, sanatta, edebiyatta, felsefede arama yolculuğunuzu mesleki yolculukla yan yana götürmelerini tavsiye ederim.”
Okul Müdürü Çağatay Çaça da yaptığı konuşmada, misafirperverliği için Genel başkan Arıcan’a teşekkür etti.
Çaça, Hatay Dörtyollu bir hemşerimizin ASBÜ gibi önemli bir üniversitenin rektörü, ülkemizin kültür, sanat ve edebiyat alanındaki en değerli kurumlardan olan Türkiye Yazarlar Birliği’nin Genel Başkanı olarak görmek bizleri gururlandırdı. Kendisine başarılar diliyoruz.” dedi.
TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan da Okul Müdürü Çağatay Çaça ile bir süre görüşerek okul hakkında bilgiler aldı ve öğretmenlere ve öğrencilere başarılar diledi.
TYB’de öğretmenlere ve öğrencilere kitap hediye edildi ve toplu fotoğraf çekimi ile ziyaret son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.