• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Genel Başkan Arıcan: Kitap okumak yeni bakış açıları kazandırır

Genel Başkan Arıcan: Kitap okumak yeni bakış açıları kazandırır
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Diyanet TV'de canlı olarak yayınlanan “Farklı Bakış” programında konuştu.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akkuş’un da konuk olduğu söyleşi 28.03.2022 Pazartesi günü saat: 22.00’de başladı.

Dr. Sami Bayrakçı’nın hazırlayıp sunduğu “Farklı Bakış”da konuşmacılar “Neyi, Neden, Nasıl Okumak” konusunda değerlendirmelerde bulundular.

Ufuk açıcı eserler de okumak gerek

Genel Başkan Arıcan yaptığı konuşmada; “Tüm okumalar aslında bir kitabı anlamak içindir. Aslında tüm bu okumaları yaparken mutlaka Kuran’ı okumak lazım. Nitekim, Kuran’ı her okuduğunuzda yeni bir şey anlıyorsunuz, yeni bir şey öğreniyoruz. Tabii hadisleri, peygamberler tarihini de ihmal etmemek gerekiyor. Bunları bilmeden bugünü okuyamazsınız. Tüm bunların dışında benim olmazsa olmaz diyebileceğim bizim düşünce geleneğimizden metinler mevcut. Mesela Haris el-Muhasibi’nin Er-Riaye ve El-Akl eserleri. Beni hâlâ bugün bile sarsan eserlerdir. Aynı şekilde Kant’ın da bundan etkilendiğini düşünmekteyim. Yine İmam-ı Azam’ın Fıkh-ı Ekber Şerhi, İmam Gazali’nin İhya’sı, İbn Tufeyl’in Hay Bin Yakzan’ı, İbn Haldun’un Mukaddime’si, Farabi’nin medeniyet kitapları, Mesnevi, Hoca Ahmet Yesevi’nin Divan-ı Hikmet’i ve daha birçok eser benim için kıymetlidir.” dedi.

Okumalar yeni yazmaları vesile olmalı

Genel Başkan Arıcan hangi eserlerin okunması gerektiğine dair yağtığı değerlendirmede şunları ifade etti:

“Bizim geleneğimizde felsefi eserler de mevcut. Muhammed İkbal’in İslam’da Dini Düşüncenin Yeniden Teşekkül’ü çok önemli bir eser. Buna ek olarak İbn Arabi çok daha üst bir felsefi okumadır. Tüm felsefi metinlerin üzerinde bir felsefedir. Ona ayrı bir parantez açmak lazım. Daha yakın dönemden Nurettin Topçu’nun, Sezai Karakoç’un eserleri de benim için oldukça kıymetlidir. Ayrıca, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, Tarık Buğra’nın romanları bir düşünceyi de muhteva eden eserler. Tabii, Batı’dan beni oldukça etkileyen eserler de mevcut. Spinoza’nın Ethica’sı herkesin okuması gereken bir eser, keza Kant’ın ve Hegel’in eserleri de öyle. Son yıllarda da çok güzel eserler ortaya çıkıyor. Şunu da bitirmek istiyorum ki tüm bu okumalar yeni yazmaları da doğurmalı. Bugün zamanı mekânı aşan metinler yazmamız gerektir. Bu çağın dilini yakalayan, bu çağın insanına ve geleceğe hitap eden eserler olmalı. Bugün Metaverse’den bahsediliyor, bu ifadeyi ilk önce bir romancı kullanmıştı. Biz de bugün geleceğe yön veren metinler yazmalıyız. Hep ciddi, ağır metinler okuyoruz. Ama hayat böyle askerî bir sistemde gitmiyor. İnsan bazen gülmek ve eğlenmek de istiyor. Nitekim bizim oldukça güzel fıkralarımız, hicivlerimiz vardı. Ben genç arkadaşlara mizahi eserleri de okumalarını tavsiye ediyorum.”

screenshot_2022-03-29-11-04-09-24_f9ee0578fe1cc94de7482bd41accb329.jpg

Bu haber toplam 452 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim