• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Genel Başkan Arıcan TRT Erzurum Radyosu’na konuştu

Genel Başkan Arıcan TRT Erzurum Radyosu’na konuştu
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, TRT Erzurum Radyosu’nun canlı yayınında “Türkçe Şûrası” ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Genel Başkan Arıcan yaptığı konuşmada; Yunus Emre ve Türkçe Yılı münasebetiyle Türkiye Yazarlar Birliği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği ile Yunus Emre Enstitüsü'nün ortaklaşa düzenlediği Türkçe Şûrası’nın 25-27 Kasım 2021 tarihleri arasında başarışı ile gerçekleştirdiklerini söyledi.

Genel Başkan Arıcan konuşmasında, Türk dilinin Orhun  Abidelerinden Kaşgarlı Mahmut'a kadar çok önemli bir geçmişinin bulunduğunu ifade ederek, şûrada  bugün Türkçe’nin karşı karşıya olduğu sorunlarla ilgili ama özellikle; günlük dil, konuşma dili, yazı dili, eğitim-öğretim dili, ders kitaplarının dili, ilk ve orta öğretimde kelime haznesi, ilim dili-akademik dil, felsefe dili, fen bilimlerinin dili, din dili (ilahiyat dili), hukuk dili-kanun dili, devlet dili, resmî yazışma dili, devlet metinlerinin dili (kanun, tüzük, yönetmelik vb.), edebiyat dili, haberleşme-iletişim dili (medya dili), bilişim dili, sahne dili, tercüme dili, tıp dili ve yabancı dille öğretim başta olmak üzere bilim adamları, felsefeci ve sözlükçülerin bildiri sunduklarını belirtti.

Arıcan, Türk dünyasının birbirine çok yaklaştığı, meseleler karşısında ortak çözümlerin konuşulduğu bu zamanda Türkçenin ortak dil olarak kullanılmasının da üzerinde durulması gerektiğini söyledi.

Şûra sonrasında hazırladıkları sonuç bildirisini kamuoyu ile paylaştıklarını belirten Arıcan, Türkçenin sorunlarını ve çözüm önerilerine ilişkin görüş ve düşüncelerini ihtiva eden raporu başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere ilgili kurumlarla paylaşacaklarını da ifade etti.

 

Bu haber toplam 388 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim