• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

“Gönül Coğrafyamızda- Dede Korkut Ruhuyla”

“Gönül Coğrafyamızda- Dede Korkut Ruhuyla”
“Edebiyat sanatı” ile “edebiyat bilimi”ni bir arada sürdüren akademisyen şairlerden Prof. Dr. Bayram Durbilmez’in “Gönül Coğrafyamızda- Dede Korkut Ruhuyla” adlı şiir kitabı yayımlandı.

Son Çağ Yayınları arasından yayımlanan kitapta aruzlu ve heceli 66 şiir yer alıyor. Türk halk şiiri, Klâsik Türk şiiri ve Avrupaî Türk şiiri nazım biçimleriyle yazılan bu şiirlerde dinî ve millî konularla birlikte beşerî duygular da öne çıkmaktadır.

B/iz, Çığlığım Asılı Uzun Havada, Uyan Yârim, Bekleyiş, Vuslat Arzusu, Aşka Yolculuk, Yüzyıllar Sonra, Yenigün, Azatlık Güneşi Doğar Azerbaycan’da, Gara Bahtlı Garabağım, Kırıma Uğrasa da Dirilir Kırım, Ağıtlar Karıştı Ezanlar İle, Birlik Türküsü gibi şiirlerinde bir “cinas şairi” olarak okuyucusuna seslenen Durbilmez’in kendisine özgü bazı biçim ve türler de meydana getirdiği görülüyor. Şiir Rubaileri, Memleket Rubaileri, Gönül Rubaileri aruzla yazılmış. Kitapta Çanakkale, Sarıkamış ve özellikle Türk ve İslam Dünyası konulu şiirler dikkat çekiyor.

Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şubesi üyelerimizden Prof. Dr. Bayram Durbilmez’in bazı şiirleri Rusça, İngilizce, Almanca, Japonca, Felemenkçe ve değişik Türk lehçelerine/ şivelerine çevrildi.

Şiirlerinden yapılan bir seçki Azerbaycan Türkçesine aktarılarak Sürmәli Yarim adıyla, Bakü / Azerbaycan’da yayımlandı (2009). Azerbaycan ve Özbekistan başta olmak üzere bazı Türk Cumhuriyetlerinde yayımlanan antolojilerde şiirlerine yer verildi.

 Şiirlerinden / sanat yazılarından bir kısmı Bay (Kosova), Bayatı (Azerbaycan), Birliğe Çağrı, Edebice, Hareket, İtil (Tataristan), Kardeşlik (Irak), Kaynak (Bulgaristan), Şefeq (Azerbaycan), Telmih, Turnalar, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Töre gibi dergilerde yayımlandı. Şair olarak Tataristan / Rusya, Kırım / Ukrayna, Moldova, Romanya, Almanya, Polonya ve bazı Türk Cumhuriyetlerinde yapılan uluslararası şiir şölenlerine katılan Durbilmez’in diğer şiir kitaplarını şöyle sıralamak mümkündür:  Vatanımın Bağrında / Şiir Tomurcukları (Aralık 1984), Huzura Hasret (1988), Öze Çağrı (1993), Yârnâme (2002), Birnâme (2011), Turnalar/ Türk Dünyası Şiirleri (2012), Sürmeli Yâr (2021) ve Öze Dönüş (2021).

“Gönül Coğrafyamızda- Dede Korkut Ruhuyla” adlı kitapta Durbilmez’in şiir ve şair hakkındaki görüşlerine de yer veriliyor. Bu görüşlerinden bir kısmı şöyledir:

“Duygu ve düşüncelerin yaratıcılık yeteneğiyle estetik bir süzgeçten geçirilerek etkileyici / güzel, gelişmiş / işlenmiş bir üslupla kalıcı kılınması çabasından “sanat eseri” ortaya çıkar. Estetik düşüncenin ahenkle harmanlanıp damıtılarak özlü bir yapıya kavuşmasından oluşan şiir; dil, duygu ve düşünce sanatıdır.

Şiir sanatı öncelikle millî bir sanattır.  Millî dilin, millî zevkin üründür. Yazıldığı millî dilin inceliklerini ve birikimini nakış nakış yansıttığı için öncelikle o dilin sanatıdır. Dile getirilen duyguların ülke ve bölge sınırlarını aşabildiği, başka bölgelerdeki milletlerin ortak duygularına tercüman olabildiği kadar da evrensel bir sanat özelliği kazanır şiir.

Şiir; güneşi zerreye, ummanı katreye sığdırabilme sanatıdır. Şair ise güneşi zerreye, ummanı katreye sığdırabilen sanatçıdır. Dilin büyüsünü keşfetmeden etkileyici şiir söylemek / yazmak mümkün değildir. Dilin gizemini keşfetme yanında, hayatın, dünyanın ve kâinatın büyü ve gizemlerini de dizelere nakış nakış işleyen sanatçıdır usta şair.

Gelenekli olanı olduğu gibi değil, çağın estetik birikim ve ihtiyaçlarına göre yenileyerek sürdürebilmek esastır. Geleneğin belirlediği biçimleri geliştirerek yeni biçimler oluşturmak mümkün olduğu gibi, mevcut biçimlerle yeni konular / türler kazandırmak da mümkündür. Hem yeni biçimler oluşturmak hem de yeni konulara yönelerek geleneği güncelleyebilmek ustalık ister.

Şiir, bir ferdin duygularından ziyade toplumun duygularını yansıtabildiği ölçüde değeri yükselen bir sanattır. Şair, toplumun gözcüsü ve sözcüsü olabildiği oranda benimsenir.”

 

Gönül Coğrafyamızda - Dede Korkut Ruhuyla- / Bayram Durbilmez / Son Çağ Yayınları / Sayfa Sayısı:            144 / ISBN:    9786257456135

 

Turnalar

-Yedi devlet, bir millete…

Uçun süzülerek bizim ellere

Sevgi diyârına varın turnalar

Yükleyin vuslatı esen yellere

Dostları sımsıkı sarın turnalar

 

Uçun odlar yurdu Azerbaycana

Karabağ düşeli köz düştü cana

Hasret gönülde dağ nazlı canana

Yârin hatırını sorun turnalar

 

Bakü’den Taşkent’e aşın ummanı

Görün esrarengiz Özbekistanı

Semerkant, Buhara... Gezin dört yanı

Nevâyî bağına girin turnalar

 

Taşkentle Türkistan bir ruh, bir beden

Yesevi birliğe göstermiş özen

Sizinle bir olur gezinirim ben

Gönül birliğini kurun turnalar

 

Korkut küylerinde tılsım Sırderya

Almatı hayâl kent, Astana rüya

Kazak ellerine hep hayran dünya

Kımızdan bir yudum verin turnalar

 

İnce belli kırk kız sanki kırk melek

Kırgız ellerinde küheylan yürek

Üç gece Bişkekte eğlenmek gerek

Manas’la siz de at sürün turnalar

 

Isık Gölde sanki bir şiir hayat

Oşa da uğrayın olursa fırsat

Kollarını açmış bekler Aşgabat

Gönül sofrasını serin turnalar

 

Türk’çe türküler der gönül lisanı

Beşparmak dağında okur ezanı

Yiğit Mücâhitin eşsiz destanı

Yavru vatanı da görün turnalar

 

Yükselir Türklüğün ulu çınarı

Türkiye kalplerde sevgi pınarı…

Ozantürkün yurdu Türkmen diyârı

Bozok Yaylasına erin turnalar

 

                  Bayram Durbilmez

 

Mahmut ERDEMİR

Bu haber toplam 1128 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim