• İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Halil İbrahim Özdemir: İLİÇ’TE ÇEVRE FELAKETİ Mi?

Halil İbrahim Özdemir: İLİÇ’TE  ÇEVRE FELAKETİ Mi?

Dün Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kayması madenin çıkarılmasında kullanılan metotlara sabıkalı gözü ile bakılan yöntemleri  teyit eder biçimde bazı düşünceleri gündeme getirdi.  Acaba bu heyelan bir çevre felaketine sebep olur mu?  Çevrede yaşayan insanlar, hayvanlar, bitkiler zarar görür mü? Bunu anlamak için önce altın madenlerindeki üretim çalışmalarının nasıl yapıldığını bilmek gerekiyor.  

LİÇ SAHASI NEDİR?

Altın madeni yeryüzünde topraklarla kayalarla karışık olarak bulunur. Altınla birlikte bulunan madenlerin başında bakır gelmektedir. Yani bir yandan bakır çıkarırken diğer taraftan da az da olsa bakır üretimi yapılabilmektedir.  

Madenleri topraktan ayrıştırmanın birkaç yöntemi vardır.  Bunlardan birisi altını topraktan siyanür yani siyanik asit ile ayırmadır.  İşte İliç’te kullanılan altını topraktan ayırma yöntemi siyanür ile ayırma yöntemidir.

Altın, toprakla kayaların içerisinde karışık olarak bulunmaktadır.  İliç altın madeni açık ocak işletmesi olarak çalışmakta ve bunun ayrıştırma yöntemi olarak “liç” yöntemi kullanılmaktadır.  Erzincan’da zeminden, bazı başka bölgelerde ise toprağın derinliklerindeki kapalı işletmelerden alınan toprak ve kayalar öğütülerek ince kum veya toprak haline getirilmektedir.  İnceltilen bu toprak, altında sızdırmazlık sağlayan mebranlı bir alanın üzerine dökülür.  Maden’in üzerine de Siyanür, yani Siyanik asit püskürtülerek altınların madenin altına indirilmesi sağlanır. Ardından da çamur ile birlikte geçirimsiz tabakaya indirilen altın ve çamur alınarak altın çamurdan ayrılır.  Ayrılan altın işlenerek külçeler halinde piyasaya verilir.

Devamı: https://www.dogugazetesi.com/ilicte-cevre-felaketi-mi

Bu haber toplam 264 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim