• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

Hekimoğlu İsmail Vefat Etti

Hekimoğlu İsmail Vefat Etti
Uzun bir yazı hayatı olan ve çok çeşitli eserler veren Hekimoğlu İsmail vefat etti. Merhum Türkiye Yazarlar Birliği'nin ilk 40 üyesi arasında bulunuyordu.
Merhuma rahmet, yakınlarına ve camiamıza başsağlığı diliyoruz. 
 
Türkiye Yazarlar Birliği Yönetim Kurulu

 

35. üyemiz Ömer Okçu (Hekimoğlu İsmail)

Asıl adı Ömer Okçu’dur. 1932’de Erzincan’da doğan Ömer Okçu, müstear adını Hekimoğlu lakabıyla tanınan dedesi İsmail Efendi’den aldı. Babası Fahri Efendi, Kazım Karabekir Paşa’nın ordusunda uzun yıllar askerlik yapmış ve İstiklal Madalyası kazanmıştı. Annesi Kemahlı Mahbube Hanım bir Osmanlı hanımefendisiydi. İlkokul birinci sınıfa giderken 12 Aralık 1939 gecesi yaşanan büyük Erzincan depreminde bir gün göçük altında kaldı ve yaralı olarak kurtarıldı. Ağabeyi Hakkı ile kız kardeşi Bedriye’yi bu depremde kaybeden yazarımız, o kışı ailesiyle çadırda geçirmek zorunda kaldı. Ancak bir yıl sonra okuluna dönebilen Ömer Okçu 1946’da ilkokulu, 1950’de ortaokulu çok zor şartlar altında bitirdi.

Ortaokulu bitirdikten sonra depremde tüm varlığını kaybeden ve maddi sıkıntı içinde kalan ailesine bir an önce destek olmak maksadıyla tahsil hayatına devam etmek yerine astsubay olmaya karar verdi. 
Az bir harçlık ve bir tahta bavul dolusu peksimetle Ankara’ya doğru yola çıktı. Bu yolculuk, yirmi iki yıl sürecek olan askerlik hayatının da başlangıcıydı.
1952’de Nihal Atsız’ın teşvikiyle bir yandan milliyetçi kitap ve dergileri, bir yandan da Batı klasiklerinin büyük bir bölümünü okudu. 1953’te Serdengeçti ve Büyük Doğu dergileriyle tanıştı.
O güne kadar hiçbir dinî eğitim almayan ama dergilerde okuduğu İslami hayattan etkilenen Ömer Okçu, bu konuda araştırmalar yaptı. İlk işi Ömer Nasuhi Bilmen’in ilmihalini okuyup namaza başlamak oldu.
Yine aynı dönemde Said Nursi’nin dinî kitaplar yazdığını ve bu yüzden hapiste olduğunu öğrendi. Bundan çok etkilenip Risale-i Nur’ları okumaya ve anlamaya çalıştı. Bu dönemde sık sık camilere gitti, tanıştığı hocalara sorular sordu. Zaman zaman Zeyrek Camii’nde Mehmed Zahid Kotku Efendi’nin sohbetlerine katıldı.
1956 Ağustos’unda Erzurum-Kandilli 6. Zırhlı Tugay’a tayin oldu. Bu dönemde hafta sonları Mehmed Kırkıncı Hoca’nın, Erzurum Murat Paşa Camii’ndeki sohbetlerine katıldı.
1958’in başlarında bir grup arkadaşıyla çok merak ettiği Bediüzzaman’ı Emirdağ’da ziyaret etti.
Tuzla Uçaksavar Okulu’nda katıldığı altı aylık kursu başarıyla tamamlayan Ömer Okçu, Amerika’ya füze eğitimi almaya gitti. Amerika’dan Necip Fazıl’a yazdığı mektup Büyük Doğu’da yayımlanınca bu dergideki yazarlığı başlamış oldu.
Türkiye’ye döndükten sonra 1959’da evlendi. 
Minyeli Abdullah romanını 1965’te yazmaya başladı. Roman ilk defa 1967’de Babıali’de Sabah gazetesinde tefrika edildi. 1968’de Mihrap Yayınları tarafından kitap olarak yayımlandı.
1967’de yayın hayatına başlayan İttihad gazetesinde “His ve Fikir” başlığıyla 1971’e kadar köşe yazıları yayımlandı.
Hekimoğlu İsmail 1972’de ordudan emekli oldu.
1972 ile 1974 yılları arasında Yeni Asya gazetesinde yöneticilik yaptı ve makaleleri yayımlandı. 1974’te gazeteden ayrılan Hekimoğlu İsmail, İstanbul’da kurduğu Türdav Yayınevi’nde kitap yayıncılığı yapmaya başladı.
1976’ın Ocak ayında Sur Dergisi’ni çıkardı. Buradaki serüveni 1981’e kadar süren Hekimoğlu İsmail bu süreçte yurt içi ve dışında yüzlerce konferans verdi.1982’de ise Timaş Yayınevi’ni kurdu.
Minyeli Abdullah 1989’da filme çekildi. Yücel Çakmaklı’nın yönettiği ve iki bölüm halinde gösterilen film, o dönemde gişe rekorları kırdı.
1992’de yayımlanan “Demek ki Öyle” başlıklı imam hatip lisesi öğrencilerinin askeri okullara alınmasını savunduğu yazısından dolayı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Aynı yıl Bayrampaşa ve Şile cezaevlerinde beş ay hapis yattı.
1994’te Harran Üniversitesi Fahri Edebiyat Doktorası unvanına layık görüldü.
Hekimoğlu İsmail, 3 Şubat 2002 Pazar günü Eyüp Sultan Camii’nde sabah namazı kılarken beyin kanaması geçirdi ve yoğun bakıma alındı. Dört buçuk ay hastanede yattıktan sonra taburcu edildi. Hastalık sonrası sol kolunu ve bacağını kullanmakta zorluk çeken Hekimoğlu İsmail, kitap çalışmalarına, köşe yazılarına kaldığı yerden devam etti.
Hayatının bu yeni döneminde özellikle çocuk kitapları yazmaya ağırlık verdi. 20'si Arapça, İngilizce ve Fransızcaya çevrilen toplam 41 çocuk kitabı bulunan Hekimoğlu İsmail'in Roman ve Düşünce kitaplarından 9'u İngilizce, Rusça, Almanca, Hollandaca ve Kürtçeye çevrildi. 
 
Yayımlanmış  Eserleri:
Romanları: Minyeli Abdullah, Maznun, Sibel, Bir Deliyle Evlendim, Firavun’un Öldüremediği Musa’dır, Cumhuriyet Çocuğu. 
Hikâyeleri: Menan Cinleri, Hayata Düşülen Dipnotlar. 
Biyografi: 100 Soruda Bediüzzaman, Mehmed Akif ’e Göre Dün Bugün Yarın 
Şiir Derlemesi: Sevdalı Şiirler (2 cilt).
 
Düşünce: Derdimi Seviyorum, Güneşi Arayan Adam, Sonsuza Yürüyüş, Müslüman ve Para, Mum, İnsan Bu, Bir Millet Uyanıyor, Düşünceler, Yapraklar, Tefekkür, Akıl ve Gerçek, Neye Nasıl İnanırım?, Ölüm Yokluk mudur?, İyiliğin Kaynağı, Mecnun Gezenin Leyla’sı, İyi Günde Kötü Günde Evlilik, Allah Kullarıyla Nasıl Konuşur?, Allah’a Yaklaştıran Ameller, Zamanın Efendisi Bediüzzaman, His ve Fikir, Bir Işık Görüyorum, Yüzyıllık Müjde, Genç Arkadaşıma Mektuplar, Müslüman Darbeci Olamaz

 

Ömer Okçu (Hekimoğlu İsmail)'nun üyelik formu: 

omer-okcu-uyelik-formu.jpg

Bu haber toplam 742 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim